Nieuws
Een op vier consumenten vindt namen voor vleesvervangers misleidend

Een op vier consumenten vindt namen voor vleesvervangers misleidend

In het schap voor vleesvervangers vind je onder andere vegetarische schnitzels, burgers, gehaktballen, kipstukjes en nog veel meer producten met een naam die lijkt op hun dierlijke voorbeeld. Uit een enquête blijkt dat 1 op de 4 consumenten vindt dat dit anders moet. Veel vleesvervangers dragen een vlees-gerelateerde naam, maar uit een enquête...

Gemodificeerde bacterie vecht tegen landbouwschimmels

Gemodificeerde bacterie vecht tegen landbouwschimmels

Een gemodificeerde vorm van de Burkholderia bacterie zou een veilig alternatief kunnen zijn voor chemische pesticiden. Dat schrijft The Independent naar aanleiding van een nieuw onderzoek van Cardiff University. De bacterie werd al in de jaren ’80 en ‘90 gebruikt als gewasbeschermingsmiddel. De bacterie zou...

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

BEUC aan Europese Commissie: bescherm consumenten tegen acrylamide

Tien consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, hebben onderzocht hoeveel acrylamide er in ons eten zit. Te veel, concluderen ze. De overkoepelende consumentenorganisatie BEUC adviseert bindende maxima en meer duidelijkheid naar consumenten. In de herfst van 2018 hebben tien consumentenorganisaties, verspreid over Europa, producten...

'Bionica kan als inspiratiebron dienen voor kwesties in de voedingsmiddelenindustrie'

'Bionica kan als inspiratiebron dienen voor kwesties in de voedingsmiddelenindustrie'

Bionica is een innovatiemethode die de natuur als inspiratiebron hanteert. Het biedt out-of-the-box oplossingen die voor innovaties zorgen. Ylva Poelman, ook wel bekend als de bionische vrouw, is expert op het gebied van bionica. Op de IFFI diner meeting zal zij een lezing geven over haar vakgebied in relatie tot allergenen. Wat wordt er verstaan onder...

IBM Food Trust: een abonnement op transparantie

IBM Food Trust: een abonnement op transparantie

Afgelopen najaar lanceerde IBM hun ambitieuze blockchainnetwerk Food Trust. Met dit platform kan voedsel door middel van blockchain-technologie door de hele keten worden gevolgd en zou de industrie een stuk transparanter, veiliger en efficiënter kunnen worden. Louis de Bruin van IBM vertelt wat volgens hem de kracht van blockchain is. Verschillende...

Blockchain: belofte en werkelijkheid

Blockchain: belofte en werkelijkheid

Blockchain: volgens de goeroe ‘het nieuwe internet’, volgens de scepticus een ‘oplossing zonder probleem’. In de voedingsmiddelenindustrie omarmen steeds meer partijen blockchain als dé technologie die supply chains transparant, efficiënt en veilig gaat maken. Maar verwachten we niet teveel?  Ketens in de voedselsector...

Ruzie om ontbrekende aardappelen in België

Ruzie om ontbrekende aardappelen in België

Belgische aardappelboeren kregen de rekening gepresenteerd voor aardappels die zij niet hebben geleverd aan de industrie. De aardappelverwerkers verwijten de boeren dat zij contractbreuk pleegden, en hun aardappelen voor een hoge prijs op de vrije markt hebben verkocht. Door de droge en hete zomer van 2018 was de aardappeloogst dit seizoen 30 tot 35%...

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Gevaarlijke hoeveelheden morfine in Franse maanzaadbroodjes

Wie de verhalen over maanzaadbroodjes en drugstests kent, weet dat de betreffende zaadjes inderdaad sporen van opiaten kunnen bevatten. Meestal gaat het om verwaarloosbare hoeveelheden. Maar niet in Frankrijk. Franse gezondheidsautoriteiten onderzoeken de aanwezigheid van morfine en codeïne in maanzaadstokbrood en kant-en-klare sandwiches met maanzaad,...

'We moeten ons voedsel misschien wat minder ver raffineren'

'We moeten ons voedsel misschien wat minder ver raffineren'

Voedselproducenten hebben dagelijks te maken met allergenen, al is het maar om kruisbestuiving en pijnlijke recalls te voorkomen. Dat is belangrijk, want het aantal mensen dat allergieën ontwikkelt lijkt toe te nemen. Maar juist daarom moeten voedselproducenten op een ander niveau gaan nadenken over de verhouding tussen voedsel en het immuunsysteem,...

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

Vegavlees gemiddeld bijna 3x duurder dan vlees

De Volkskrant kopte vorige week “Vleesvervangers zijn peperduur. Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch te...

EVMI Nieuwsbrief

Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.

Inschrijven
EVMI 2 - 2019

evmi-cover-2-2019
De nieuwe EVMI staat in het teken van plastic verpakkingen. In februari sloten zo’n zeventig bedrijven met staatssecretaris Van Veldhoven het zogenoemde Plastic Pact. Om de milieubelasting van plastic verpakkingen te beperken, worden ambitieuze recyclingdoelen gesteld voor 2025. Zijn die doelen wel haalbaar? En hoe zit het met bioplastics?

Bekijk de inhoud
Gratis 2 nummers op proef

Bent u nog niet bekend met EVMI?
Vraag dan hier uw proefabonnement aan en ontvang 2 gratis proefnummers.

Aanvragen
Evenementen

ProVeg New Food Conference

21 maart 2019 - 22 maart 2019

Lees meer

Digital Food

09:00 - 18:00

Lees meer

Empack Den Bosch

3 april 2019 - 4 april 2019

Lees meer