Familiebedrijf in beweging

coastal

BEDRIJFSINFORMATIE - Al decennialang levert De Korrel Beheer (de holding van ECS Paneermeel Industrie en MasterMix) het knapperige korstje voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat begon als de verwerking van oud brood, groeide uit tot een enorme variëteit aan paneermeel. Ook zet het bedrijf in op batters, coatings, blends en sauzen.

Dat bij een fabrikant van paneermeel – met producenten van snacks als belangrijke afnemer – ook wordt nagedacht over gezond eten, bewijzen ze bij De Korrel Beheer. “De toenemende aandacht voor gezondheid is een heel belangrijke ontwikkeling waar wij graag op inspelen door de consument te helpen om gezonder te eten. Dat betekent: minder bereiden vanuit vet, meer vanuit hete lucht. De oven en airfryer worden steeds belangrijkere middelen om thuis snacks te bakken. Omdat de bereiding en verwerkingstijd anders zijn dan bij snacks die in de frituur gaan, is een aangepaste coating nodig. Daarvoor hebben wij toepassingen ontwikkeld. Ook nemen we de voedingswaarden van onze producten onder de loep, die kunnen soms verhoogd worden door bijvoorbeeld volkoren en vezelrijkere ingrediënten te gebruiken.” Aan het woord is André Vink, die vorig jaar de rol van commercieel directeur op zich nam nadat medeoprichter Paul Vos een stap terugdeed bij De Korrel. Samen met Bjorn Dokter, trotse medeaandeelhouder en projectmanager, vertelt André over de producten, ontwikkelingen én over de normen die het familiebedrijf kenmerken.

coastal

Totaalconcept

Al halverwege de vorige eeuw werd de basis gelegd voor het huidige bedrijf. Bjorn: “Mijn opa – de vader van mijn moeder – werkte in die tijd al met oud brood dat bij de bakker niet was verkocht. Daarvan maakte hij paneermeel. Ruim veertig jaar geleden werd mijn vader, de schoonzoon van mijn opa dus, betrokken bij het werk.” De eerste decennia was het bedrijf gericht op de productie van paneermeel voor snacks – overigens niet meer van oud brood, maar in huis gemaakt van bloem. Halverwege de jaren ‘90 kwam vanuit de markt de vraag of de fabrikant ook de productie van batters – de hechting die ervoor zorgt dat het paneermeel aan het substraat blijft zitten – op zich te nemen. Ook vroegen fabrikanten om aanvullende smaakmakers. “Daar kwam MasterMix uit voort, dat net als ECS Paneermeel Industrie valt onder de holding De Korrel Beheer”, aldus André. Bij MasterMix gaat er jaarlijks tien miljoen kilogram aan batters, kruidenmixen, rubs, marinades en sauzen de deur uit. Door te investeren in onder meer automatische verpakkingslijnen kan het bedrijf op de locatie in Terschuur doorgroeien tot zestien miljoen kg per jaar, verwacht Bjorn.

De Korrel levert al jaren een totaalconcept voor de voedingsmiddelenindustrie. Paneermeel is echter de grootste divisie; jaarlijks produceert het bedrijf wel 25 miljoen kg, verdeeld over tientallen soorten. Die worden gefabriceerd in de nieuwe, hypermoderne fabriek in Barneveld waar een automatiseringsslag de grote groei van de laatste jaren opvangt. De soorten paneermeel die worden geproduceerd verschillen in grootte, kleur, smaak en toepassingsmogelijkheden. Bjorn: “Een grove paneermeel past beter bij een kroket, terwijl een fijnere soort juist weer meer geschikt is voor een kaassoufflé. En een coating op basis van cornflakes is weer heel lekker voor een schnitzel.”

Onweerstaanbaar

De afnemers van De Korrel Beheer zijn onder meer de vlees-, pluimvee- en visverwerkende industrieën, evenals de fabrikanten van snacks. Ook de kaas- en groenteverwerkende fabrikanten tonen in toenemende mate interesse in de producten van De Korrel. “Een knapperig korstje en goede smaak is immers voor veel consumenten onweerstaanbaar, weten veel afnemers,” zegt Bjorn daarover.

De afnemers van de producten van De Korrel bevinden zich hoofdzakelijk in een straal van 800 km rondom de Veluwe, waar de fabrieken van beide divisies gevestigd zijn. Behalve aan de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie – waarmee De Korrel in sommige gevallen al tientallen jaren samenwerkt – verkoopt het bedrijf ook aan fabrikanten in Engeland, Scandinavië, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Polen en Frankrijk. André: “Om de kwaliteit van onze producten te garanderen, hebben we een eigen wagenpark. In onze vrachtwagens worden de temperatuur en luchtvochtigheid constant gehouden. We bedienen overigens tevens een deel van de Verenigde Staten en binnenkort ook Canada. Voor dat transport worden speciale containers gebruikt.”

Buitenleven

Voor veel afnemers levert De Korrel maatwerk. Bjorn: “We hebben een eigen R&D-afdeling die unieke recepturen ontwikkelt in overleg met onze klanten. Of het nu gaat om een coating, een saus of een rub; voor al onze producten hebben we tal van opties wat betreft smaak, kleur, samenstelling en toepassingsmogelijkheden. We bieden tailormade producten.”

Een ander aspect waar De Korrel in uitblinkt, is het inspelen op trends. Behalve producten die inhaken op de groeiende aandacht voor gezondheid, heeft het bedrijf voor fabrikanten van biologische producten paneermeel van biologische bloem met natuurlijke kleuring ontwikkeld. Ook brengt de fabrikant meer mogelijkheden op de markt voor vegetarische en veganistische producten zoals tempura van groenten en (zoete) aardappelsnacks. “Daarnaast zien we een grote interesse voor buiten koken. Het buitenleven is verlengd van alleen de zomer naar het hele jaar, getuige bijvoorbeeld de populariteit van winterbarbecues. We leveren daarom onder andere rubs, marinades en sauzen. Zo hebben we bijvoorbeeld de master sauce smokey barbecue en de master spice Spanish sun ontwikkeld voor bij barbecueproducten.”

Waar veranderingen in de markt De Korrel altijd stimuleren om te ontwikkelen, staan de waarden van het bedrijf als een huis. Behalve Bjorn Dokter – die op termijn vanuit zijn huidige positie als projectmanager zal doorgroeien naar een managementrol – zijn ook zijn vader en zus actief in het bedrijf. Bjorn: “In de voedingsmiddelenindustrie worden veel bedrijven opgeslokt door grote corporate partijen, maar daar waken wij voor. We hebben steeds een autonome groei doorgemaakt. Een familiebedrijf als het onze zorgt voor continuïteit.”

Over De Korrel Beheer

De Korrel Beheer is de holding waarin ECS Paneermeel Industrie en MasterMix zijn verenigd. Sinds 1955 wordt er al paneermeel geproduceerd. ECS bestaat sinds 1993. MasterMix werd in 1996 opgericht als partner in batter- en coatingsystemen, sauzen en marinades en is gespecialiseerd in producten voor de vlees-, vis, en pluimveeverwerkende industrie.

Het hoofdkantoor van De Korrel Beheer is gevestigd in Terschuur, evenals de productielocatie van MasterMix. De paneermeelfabriek staat in Barneveld.