Goede of slechte monsters?

In slechts 10 minuten de uitslag

BEDRIJFSINFORMATIE | Unilever heeft onlangs nieuwe plantaardige eiwitvervangers ontwikkeld die duurzamer zijn dan eiwitten op basis van vlees, maar niet minder gezond.

Volgens Unilever-wetenschappers Hans-Gerd Janssen en Ed Rosing is het creëren van een bevredigende vleesvervanger niet eenvoudig. Een van de grootste problemen met eiwitten op plantaardige basis is dat er nog veel onbekend is. Bij het ontwikkelen van nieuwe monsters zijn experimenteren en vergelijken de beste manieren om kennis op te doen. Door monsters van nieuwe eiwitten die hoog - goed - of laag - slecht -scoren in sensorische tests door GCxGC-MS te halen, kan een hele schat aan informatie worden gegenereerd.

Tien jaar geleden werden chromatogrammen vergeleken door letterlijk twee verschillende monsters uit te printen en ze tegen het licht te houden. De ongelooflijke hoeveelheid gegevens die GCxGC-MS met hoge resolutie oplevert, betekent dat een dergelijke ouderwetse vergelijking niet langer nodig is. De extra gegevens zijn zeer nuttig, want hoe meer pieken er beschikbaar zijn, hoe meer verschillen tussen twee monsters kunnen worden ontdekt. Maar meer gegevens betekent ook dat meer geavanceerde technieken voor gegevensvergelijking nodig zijn.

LECO’s ChromaTOF® Tile software gebruikt Fisher ratio’s van groepen monsters om “tiles”, of kleine gebieden van chromatogrammen, te vergelijken. In een analyse van slechts tien minuten hebben Janssen en Rosing een lijst van significante verschillen tussen hun goede en slechte monsters, zodat ze zich echt kunnen concentreren op die verbindingen die de verschillen in smaak, geur en mondgevoel zouden kunnen veroorzaken.

Bekijk het on-demand webinar: https://bit.ly/leco-food-and-aroma