BEDRIJFSINFORMATIE - Hoewel er wel richtlijnen zijn voor persluchtkwaliteit in de voedingsmiddelenindustrie, gaan deze inhoudelijk niet in op de maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat perslucht een risico op contaminatie van voedingsmiddelen vormt. BEKO TECHNOLOGIES B.V. licht zijn klanten in over deze mogelijke risico’s en hoe die te voorkomen.

De BRC8, FSSC22000 en IFS geven aan dat perslucht die direct in contact komt met het product geen contaminatie mag veroorzaken. In de FSSC22000 wordt aangeraden om olievrije compressoren toe te passen, of foodgrade olie te gebruiken.

Maar hoe is contaminatie gedefinieerd? Hoeveel stof, vocht en olie mag er dan in zitten? 0 %, 0,01 %, of meer? “Daar bestaat een ISO-standaard voor, samengesteld door een onafhankelijke handelsvereniging”, zegt Sara Deckers, persluchtadviseur bij BEKO TECHNOLOGIES B.V. Toch is daarmee de kous niet af, want ondanks die standaard worden er veel persluchtinstallaties goedgekeurd, terwijl er een reëel risico op contaminatie is. Deckers: “Veel auditeurs kijken alleen of de klant bij zijn compressorinstallatie een koeldroger en filter heeft en keuren de installatie op basis daarvan goed.” Een koeldroger heeft echter maar een beperkte capaciteit om vocht uit de lucht te halen. Bovendien voldoet het niet voor het verwijderen van alle oliedampen aanwezig in de lucht.

Waarom is het zo belangrijk om alle vocht en olie uit de gecomprimeerde lucht te halen? “De lucht van een compressor is gewone lucht, waarin zich ook alle vuil bevindt die zich in de buitenlucht bevindt”, legt Deckers uit. “Denk daarbij aan pollen en stof, maar ook aan bacteriën. Wanneer je die lucht comprimeert, dan krijg je dus een concentratie van die deeltjes. En die lucht voeg je toe aan je product, via direct of indirect contact. Vergelijk het met iemand die niest.”

beko

Daarom is het behandelen van de lucht zo belangrijk. Echter, bacteriën laten zich niet zo gemakkelijk uit de lucht verwijderen. Door het comprimeren wordt de lucht warmer. Gecombineerd met vocht en olie – een voedingsbron voor bacteriën – heb je daarmee een potentieel contaminatierisico gecreëerd.

Deckers: “Met het drogen van de lucht beperk je de groei van bacteriën, maar je doodt ze niet. Wij raden om naast het drogen actiefkoolbehandeling te installeren om de oliedampen uit de lucht te halen. Actiefkool is echter afhankelijk van ingangscondities, en kan nog altijd oliedamp weer afgeven. De oplossing is een katalysator, die alle koolwaterstoffen afbreekt. Hierbij heeft de klant de zekerheid van 100 % olievrije en bacterievrije perslucht, ongeacht de ingangscondities. En om de persluchtkwaliteit continu te bewaken raden we ook aan om meetapparatuur te installeren.”

Met hun verhaal weet BEKO de klant vaak wel te overtuigen, maar te vaak maakt Deckers mee dat die zegt: de auditeur heeft de installatie zo goedgekeurd, dus hij zal wel in orde zijn. Het bedrijf zou dan ook graag met auditeurs in gesprek komen, zodat die weten waar ze op moeten letten.

Maar hoe zit het met de kosten? “Natuurlijk zijn er extra kosten aan verbonden”, zegt Deckers. “Maar de kosten van een contaminatie van je product zijn veel groter. Dan moet je je product terugroepen en het vertrouwen van de consument terugwinnen, iets wat van de lange adem is. Die kosten zijn vele malen hoger dan een eenmalige investering in een goede, schone, veilige persluchtinstallatie.”

Altijd op de hoogte blijven?