PUM zoekt experts

pum logog

BEDRIJFSINFORMATIE - PUM is een VNO/NCW vrijwilligersorganisatie die ondersteuning biedt aan het MKB in ontwikkelingslanden. PUM zoekt experts (m/v) met technologische kennis van frisdranken, (vruchten)sappen of mineraal water. Wilt u uw ervaring delen en MKB-ondernemers in ontwikkelingslanden adviseren en trainen?

Komt u uit de beverages sector en heeft u veel kennis van het produceren, verpakken of verkopen van dranken, zoals mineraal water, frisdranken en/of (vruchten)sappen?

Uw expertise als manager, technoloog of technicus is voor MKB-ondernemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika zeer waardevol. U draagt met uw expertise niet alleen bij aan de verbetering en groei van hun bedrijven, maar u helpt ook de lokale bevolking aan werk en inkomen.

Als PUM expert adviseert, traint en coacht u de MKB ondernemer via advies projecten ter plaatse of via remote coaching vanuit huis met behulp van digitale middelen.

Voor advies projecten ter plaatse bent u tenminste 1 keer per jaar beschikbaar voor een adviesproject van 10-14 dagen bij de ondernemer in een ontwikkelingsland. De reis en het verblijf worden volledig georganiseerd en betaald door PUM. Daarnaast ontvangt u een bescheiden onkostenvergoeding.

Het is van belang dat u goed Engels spreekt en schrijft. Kennis van de Franse of Spaanse taal is ook zeer welkom.

pum

Voedingsmiddelentechnoloog en PUM expert Ton Overeem mag zichzelf gerust een reislustige "wereldburger" noemen. Hij is inmiddels al zo’n 35 keer in heel wat landen geweest om zijn vakkennis te delen. De adviezen van Overeem zijn vooral praktisch van aard. “Ik hou rekening met de vaak wat primitieve omstandigheden. Bovendien zijn de cultuur en de gebruiken nu eenmaal anders. Ik probeer vooral het waarom van mijn adviezen goed uit te leggen. En als dat dan leidt tot een flinke verbetering van de producten en betere kansen in de markt is mijn missie geslaagd”. Als voorbeeld noemt hij zijn bezoek aan een sinaasappelteler in het arme noorden van Vietnam. Deze gebruikte uitsluitend de schil voor de etherische oliën, want daar was een afzetmarkt voor. De rest van sinaasappel werd weggegooid. Overeem ging direct voortvarend aan de slag. Hij ontwikkelde samen met de teler een bescheiden productielijn voor sinaasappelsap, -siroop, -marmelade en zelfs een likeur. Vooral de jam bleek een schot in de roos, deze wordt nu zelfs in hoofdstad Hanoi goed verkocht.

Met veel ondernemers heeft Overeem nog regelmatig contact. Soms gaat hij nog eens terug om de puntjes op de “i” te zetten of geeft hij de ondernemer raad vanuit thuis.  Zodra er weer veilig gereisd kan worden gaat Overeem in ieder geval terug naar deze sinaasappelboer in Vietnam. Die heeft inmiddels met wat steun van PUM kunnen investeren in een machine. Hoog tijd om met hulp van Overeem’s expertise de volgende stap in de ontwikkeling van een nu succesvol bedrijf te zetten.


Spreekt dit u aan en is dit ook iets voor u?  Of wilt u meer weten? Bel met Ton Overeem (06-44541040) of met Piet Verheij (PUM sectorcoördinator Beverages Production), 06-53770924.

Of kijk op www.pum.nl en meld u direct aan als expert.

pum