BEDRIJFSINFORMATIE - Karin Kortman (41) houdt van uitdagingen. Ze is de grondlegster van Food Safety Culture (FSC), een kwaliteitssysteem waarmee ze de voedselveiligheidscultuur bij bedrijven vastlegt. “De wet- en regelgeving moet geen last zijn, maar voor je werken”, zegt de Regiomanager. “Hoe? Door ervoor te zorgen dat mensen zich happy voelen.”

Hoe zorgt FSC ervoor dat wet- en regelgeving voor je werkt?
“Vanuit een eerdere functie vond ik eens een tie wrap in een baal. Hoe kan je nou zo dom zijn, dacht ik direct. Maar zo wil ik helemaal niet over mensen denken. Dus ging ik het onderzoeken. Ik ging aan die productielijn staan en voor ik het wist stond ik daar met tien tie wraps in mijn mond, omdat daar geen ruimte voor was. Een haakje om ze aan te hangen, bracht de oplossing. In dit voorbeeld ontstaat een cultuur door het gebrek aan middelen.”

Jij doet dus eigenlijk wat de directie van een bedrijf hoort te doen?
“Dat klopt. Een directie kan wel roepen dat ze betrokken is bij haar medewerkers, maar sommige directieleden lopen vervolgens zonder haarnetje de productievloer op. Waarom zou een medewerker zich dan wél committeren aan de hygiëneregels? Cultuur zou uitgedragen moeten worden door alle lagen van een bedrijf. In eerste instantie ziet de leiding me soms liever gaan dan komen, zeker omdat ze liever niet extra investeren. Maar zodra ik uitleg dat er aan de gevolgen van een recall op lange termijn veel meer kosten kleven, gaan ze mee. Maar weet je, ik leg niemand iets op. Als ik een directie of manager niet kan overtuigen, is dat ook goed. Gelukkig staan steeds meer bedrijven open voor een betere kwaliteitscultuur. Dat juich ik van harte toe.”

Hoe verwerk je FSC in een kwaliteitssysteem?
“Meten is weten. Ik heb een enquête gemaakt die de betrokkenheid van medewerkers meet en de kwaliteitscultuur onderzoekt, gericht op onder andere leider­­schap, communicatie en risicobewustzijn. Hierbij ga ik middels veldonderzoek cultuur snuiven in bedrijven. Welke kwaliteitscultuur heerst er? Wat is de wenselijke cultuur? Hoe kun je die twee samenbrengen? De conclusie deel ik met de directie. Vervolgens zorgen we samen voor een betere definiëring van visie en/of bied ik interactieve sessies aan. Ik heb deze SucSessies genoemd omdat ze tot verandering leiden.”

Bewustwording waarvan precies?
“Als dingen goed voelen, krijg je goede resultaten. Ik vind dat elke schakel binnen een bedrijf even belangrijk moet zijn. Soms kom je in een bedrijf een hiërarchie tegen waardoor medewerkers zich minder betrokken voelen. Directeuren zeggen vaak dat ze geen eilandjes willen in hun organisatie, maar als ik vervolgens een medewerker hoor zeggen, ‘zij van het kantoor’, dan klopt er iets niet. Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van hun gedrag en dat dit invloed heeft op de kwaliteit en voedselveiligheid.”

Zie ook www.ktba.com

Altijd op de hoogte blijven?