Verversing van ruimtelucht op virusniveau

denios

BEDRIJFSINFORMATIE - Zeker in deze tijden is het cruciaal om in de voedingsmiddelenindustrie de lucht in ruimtes goed te reinigen. DENIOS, specialist in clean environments, introduceert stekkerklare luchtreinigers op basis van varioflowtechniek met een hoge capaciteit.

Micro-organismen worden in ruimtes verplaatst door stofdeeltjes, neveldeeltjes (aerosolen) of grotere waterdruppels. Ook virusdeeltjes kunnen zich via aerosolen door ruimtes verplaatsen. Daarom is het belangrijk om de lucht in een ruimte zoveel mogelijk te verversen met buitenlucht en om de lucht grondig te reinigen.
Mechanische ventilatiesystemen kunnen een vervuilde luchtstroom van de ene ruimte naar de andere ruimte veroorzaken. Dit is vooral het geval als de luchtbehandelingssystemen van gebouwen op basis van recirculatie werken. Deze recirculatie kan worden uitgeschakeld, waardoor mogelijk besmette lucht niet meer in het gebouw wordt rondgepompt. Dit vermindert de kans op besmetting, maar kan wel van invloed zijn op het comfort in de ruimtes. De VARIO-Flow ruimteluchtreinigers van DENIOS hebben een afzuigcapaciteit tot maar liefst  3.600 m³/h en zijn uitgerust met een hoogwaardig HEPA H14-retourluchtfilter en verwijderen effectief micro-organismen en virusdeeltjes uit de lucht zonder dat het comfort in de ruimte aan te tasten. De reiniger is intern voorzien van kiemdodende UV-C desinfectietechniek. Bacteriën en virussen worden dus niet alleen uit de lucht gefilterd, maar daadwerkelijk vernietigd.

Kant-en-klaar leveren

De stekkerklare unit is ontwikkeld voor optimale zuivering van lucht in grotere ruimten en houdt de achtergrondconcentratie (kiemgetal) van micro-organismen continu op een laag niveau: de virusdeeltjes worden met deze filtertechniek tot 99,995 % uit de lucht verwijderd. De ruimtelucht wordt op vloerniveau aangezogen en de gefilterde schone lucht wordt aan de bovenkant op 2 m hoogte uitgeblazen. Het plafond van de ruimte zorgt vervolgens voor een goede luchtverdeling. De gecertificeerde unit wordt tijdens de individuele FAT-test gevalideerd en inclusief bijbehorende documentatie kant-en-klaar afgeleverd.

Schone en veilige werkruimte

Het systeem werd door een geaccrediteerde en onafhankelijke instantie getest in een ruimte met een inhoud van 380 m³. De microbiologische luchtkwaliteit in de ruimte werd significant verbeterd. De gemeten deeltjesconcentratie tot 0,3 µm werd al na 10 minuten met 60 % gereduceerd.

Deze installatie, met de omvang van een flinke koelkast, vangt de stofdeeltjes en kleinere druppels die micro-organismen kunnen bevatten op. Deze stofdeeltjes en kleinere druppels kunnen veel grotere afstanden overbruggen dan de betrekkelijk grote druppels die vrijkomen bij niezen en hoesten en die niet veel verder dan 1,5 m van de bron komen. En daarmee zorgt de ruimteluchtreiniger voor een schone en veilige werkruimte.