Voedselveiligheid dankzij ingrediënten

11 november 2019

Het is de schrik van menig voedingsproducent: geconfronteerd worden met een terugroepactie. De financiële gevolgen zijn enorm, om over imagoschade nog maar te zwijgen. Ingrediënten kunnen helpen bij het bevorderen van voedselveiligheid.

Onlangs was er een grootschalige terugroepactie van voorverpakte vleeswaren. In de nasleep van de terugroepactie meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in de afgelopen twee jaar zeker drie mensen overleden zijn door het eten van met Listeria Monocytogenes besmette vleeswaren. Een rampscenario voor de producent, voor wie het van belang is de voedselveiligheid van zijn product te kunnen garanderen. Een hygiënisch productieproces, goed leveranciersmanagement en een transparante keten zijn daarom een must. Gelukkig zijn er ingrediënten waarmee de voedselveiligheid, alsook de houdbaarheid van producten kan worden bevorderd, zonder dat daarmee de kwaliteit van voedingsmiddelen negatief beïnvloed wordt. Kemin is hierin een belangrijke speler.

Kemin werd in 1961 opgericht in Amerika, door R.W. en Mary Nelson. Van bedrijf dat zich richtte op de agrarische markt in Noord-Amerika is het uitgegroeid tot internationale speler, die op veel meer vlakken actief is. De Europese markt wordt vanuit België bediend. Kemin wil meer zijn dan een ingrediëntenleverancier. ‘We willen wereldwijd met onze producten de levenskwaliteit op een duurzame manier verbeteren,’ aldus Kelly De Vadder, Marketing Manager bij Kemin Food Technologies in EMEA. 

Dat doet het bedrijf met ingrediënten van natuurlijke oorsprong, zoals mengelingen van rozemarijnextract met groene thee en acerola extract. Daarmee wordt niet alleen de houdbaarheid van voedingsproducten verlengd maar worden ook organoleptische eigenschappen, zoals kleur, geur en smaak gevrijwaard. Verder heeft Kemin ook gebuffered azijn in het productengamma om bacteriegroei tegen te gaan in het kader van voedselveiligheid.

Natuurlijke kennis

Zonder er zich bewust van te zijn, komen consumenten vrijwel dagelijks in contact met de knowhow van Kemin. De producten van het bedrijf en de kennis die achter deze producten schuil gaat, worden gebruikt in een breed gamma aan voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in chips, vlees, vis, oliën en vetten, om er maar een aantal te noemen.

Kemin richt zich op het gebruik van natuurlijke ingrediënten in plaats van het aanspreken van synthetische middelen. ‘Onze ingrediënten passen wat dat betreft uitstekend in de clean label filosofie. Voor het verlengen van de houdbaarheid maken we veel gebruik van rozemarijnextract. Een bekend ingrediënt binnen de voedingsbranche. Rozemarijn kan de houdbaarheid verlengen, en heeft tevens een positieve impact op smaak en kleur van bijvoorbeeld een vleesproduct. Naast rozemarijn maken we eveneens gebruik van groene thee extract. Die twee, rozemarijn en groene thee, gebruiken we ook vaak samen. Deze ingrediënten versterken elkaar, ze combineren de beste eigenschappen van beide.’

‘De rozemarijn produceren we zelf. We hebben de volledige keten in de hand. Van de plant tot de oogst en de verwerking. Daarmee hebben we een volledig transparante keten. We kunnen de herkomst van de rozemarijn herleiden tot op het veld waar deze heeft gestaan. Dat is een enorm voordeel voor onze klanten, omdat we zo de beste rozemarijn qua eigenschappen kunnen selecteren. De rozemarijn wordt in Texas en Nieuw Mexico geteeld. We waren het eerste bedrijf dat een duurzaamheidscertificaat voor onze werkwijze ontving.’

Gebufferde azijn

In het tegengaan van bacteriegroei in vlees, vis en salades speelt gebufferde azijn een grote rol. ‘Deze clean label oplossing is een alternatief voor chemische conserveermiddelen en heeft een neutrale smaak. De gebufferde azijn beschermt bewerkt vlees, gevogelte, visproducten en salades tegen bacteriën. Kemin’s gebufferde azijn heeft geen negatief effect op het vlees. Hieronder vallen ook belangrijke parameters als vochtgehalte en kookrendement, denaturatie van eiwitten, kleur en niet onbelangrijk ook smaak. De gebufferde azijn is zowel in vloeibare als in droge vorm te verkrijgen, waardoor het makkelijk toe te passen is in kruiden- en specerijenmixen, marinades of direct is aan te brengen op het vlees. De gebufferde azijn bestaat ook in een biologisch gecertificeerde variant, toe te passen bij biologische producten.’

Kemin’s gebufferde azijn helpt om schadelijke micro-organismen en pathogene bacteriën als Listeria Monocytogenes, Salmonella en E.Coli tegen te gaan. In een onderzoek uitgevoerd met gekookte ham kwamen deze voordelen goed naar voren. Dankzij de toepassing van gebufferde azijn werd de houdbaarheid van de ham aanzienlijk verlengd: de onbehandelde ham was na zeven dagen ongeschikt voor consumptie; de ham met gedroogde gebufferde azijn bleef tot 21 dagen goed.

Kemin draagt innovatie zeer hoog in het vaandel. Vandaar dat het bedrijf voortdurend op zoek is naar nieuwe moleculen. ‘Door hard in te zetten op wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe innovatietechnologieën, kunnen we inspelen op de toekomstige behoefte van de klant,’ aldus De Vadder. Het bedrijf blijft zoeken naar betere oplossingen, die niet alleen de houdbaarheid en voedselveiligheid ten goede komen, maar ook andere parameters helpen versterken. Zo heeft Kemin onlangs NaturCEASE™ Dry gelanceerd, een product dat niet alleen de voedselveiligheid bevordert, maar ook oxidatie tegengaat (waardoor kleur, smaak en geur worden beïnvloed). Het is een combinatie van gebufferd azijn en plantenextracten.

Altijd op de hoogte blijven?