Verontreiniging
Met dit thema
Veilig voedsel met plasmatechnologie
Koud atmosferisch plasma biedt mogelijkheden die de beheersing van hygiëne en veiligheid volledig kunnen veranderen. Maar wat is koud plasma in hemelsnaam? En hoe zou je het effectief kunnen inzetten voor hygiënetoepassingen? Onderzoeker Erik Esveld van Wageningen Food & Biobased Research vertelt waar de ontwikkeling richting praktijktoepassing...
Bacteriofagen toegestaan bij bestrijding listeria
Het Europese Hof heeft besloten dat levensmiddelenproducenten bacteriofagen mogen blijven gebruiken ter bestrijding van de listeriabacterie. Het Wageningse bedrijf Micreos Food Safety, een leverancier van fagen, startte een proces bij het Europese Hof vanwege het gebrek aan officiële regelgeving omtrent de techniek.
Foodwatch ontdekt minerale oliën in babyvoeding
Voedselwaakhond Foodwatch slaat alarm vanwege minerale oliën die zij in babyvoeding gevonden zouden hebben. Deze stoffen, ook wel aangeduid als MOAH, zijn potentieel kankerverwekkend. Foodwatch liet laboratoriumtests uitvoeren op vier Nederlandse blikken melkpoeder en vond minerale oliën bij drie van de merken: Neolac Biologisch 1 Volledige...
BEUC: aantal voedselinspecties in Europa sterk gedaald
Het aantal voedselcontroles en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn dalen in heel Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Europese consumentenorganisatie BEUC, die de inspectierapportages van verschillende EU-landen analyseerde. Over de jaarlijkse rapportages waarmee lidstaten de Europese Commissie moeten informeren over de voedselveiligheidsinspecties...
Drie doden door listeria in vleeswaren
Voor het eerst is door het in kaart brengen van DNA-gegevens de bron van een Nederlandse listeria-uitbraak opgespoord. Het RIVM en de NVWA brachten twintig besmettingen in de afgelopen twee jaar met elkaar in verband en identificeerde vleesverwerkingsbedrijf Offerman als bron van de bacterie. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)...
EVMI
Editie 3 2022

In EVMI 3 staat het thema Ketenoptimalisatie centraal. Met onder andere: minder verpakkingen in supermarkten, biofilms onder de loep en het belang van etiketten.
EVMI 3 onlineMachinebouwspecial
Evenementen
EVMI Nieuwsbrief
Ontvang de gratis digitale nieuwsbrief van EVMI iedere dinsdag en donderdag en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie.
Inschrijven