In welke mate heeft de dagelijkse leefomgeving invloed op het eetgedrag en de keuze voor gezond of ongezond voedsel? En zorgt een drukke of juist rustige omgeving voor andere keuzes? Maartje Poelman, universitair docent aan het departement Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht, start daarvoor in januari een onderzoek.
Consumenten hebben tegenwoordig dag en nacht toegang tot voedsel: op treinstations, bij tankstations, nachtwinkels, snackbars en zelfs in de trein. Een ongezond voedselaanbod daar stimuleert ongezonde voedselkeuzes.
Beïnvloeding
Via onderzoeksproject Geographies of food Consumption wil Poelman beter inzicht krijgen hoe en wanneer de omgeving voedselkeuzes van mensen in hun dagelijks leven beïnvloedt. Dat meldt de Alumni-nieuwsbrief van de Faculteit Geowetenschappen in Utrecht.
Ook wil ze erachter komen welke rol de toenemende flexibiliteit en mobiliteit van mensen speelt. Daarnaast wordt gekeken welke invloed een drukke, stressvolle of juist rustige leefomgeving heeft op de keuze voor (on)gezond voedsel.
GPS en smartphone
Via onder meer GPS en een smartphone-applicatie worden de dagelijkse activiteiten van mensen, inclusief hun voedselkeuzen in kaart gebracht.
Poelman heeft voor dit onderzoek in juni een Veni-beurs ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Het onderzoek wordt verricht in het kader van het SGPL-onderzoeksthema Healthy Urban Living. Het start op 1 januari en krijgt een looptijd van 3 jaar.
Lees ook:
- ‘Obesitas is vooral gedragsprobleem' (18 maart 2015)
- Klein duwtje richting gezond/duurzaam helpt (19 december 2012)
- ‘Obesitas is veelkoppig monster' (30 januari 2012)