Snack wordt niet als eten gezien maar als onschuldig snoep

6 november 2017

“Eten doe je met je ogen,” zeggen Japanners maar wetenschappers weten beter: eten doe je met geest. Eten dat ‘snack’ heet vult minder goed dan eten dat ‘maaltijd’ heet. Dat weet de voedselindustrie natuurlijk allang.

Door Jora Steennis - Foodlog

Onderzoekers van de universiteit van Surrey (UK) zetten een panel van 80 vrouwen een pastamaaltijd voor. Veertig van hen kregen hun eten voorgeschoteld met de opmerking dat het een ‘snack’ was. Twintig van deze panelleden, de helft van de groep, moest die staand eten met een plastic vork, de andere helft mocht erbij gaan zitten.

Veertig andere proefpersonen kregen dezelfde portie pasta, met dezelfde hoeveelheid calorieën, maar hen werd verteld dat het een ‘maaltijd’ was. Ook van deze groep mocht de helft gaan zitten en eten van een echt bord, de andere helft moest blijven staan.

Na de pastamaaltijd kregen de deelnemers onverwachts echte versnaperingen als M&M’s, kaaskoekjes en chips voorgeschoteld, zogenaamd voor een smaaktest. Stiekem hielden analisten bij hoeveel de ‘snack’- en ‘maaltijd’-eters alsnog tot zich namen. Dames die de pasta als ‘snack’ hadden gegeten en staand hadden moeten eten, aten 50% meer dan degenen die een ‘maaltijd’ hadden genuttigd, rustig zittend aan een tafel.

De voedselindustrie weet dit al lang, zeggen de onderzoekers. Producenten prijzen hun waren aan als snack, ongeacht de voedselwaarde. Daarom roepen de onderzoekers de overheid op in te grijpen. Het zit allemaal tussen de oren, maar je wordt er wel echt dik van.

Altijd op de hoogte blijven?