Vlaams Instituut Gezond Leven publiceert een nieuwe voedingsdriehoek

19 september 2017

Er is een nieuwe voedingsdriehoek in Vlaanderen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven presenteerde dit voorlichtingsmodel voor voeding en beweging. In de driehoek staan geen exacte hoeveelheden. Wat geldt is hoe hoger in de driehoek, hoe belangrijker de voedingsmiddelen. De adviezen zijn voor een breed publiek en niet alleen voor gezondheidsprofessionals. Naast de voedingsdriehoek is er nu ook een bewegingsdriehoek.

Groente, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en plantaardige olie staan bovenaan in de donkergroene zone van de driehoek. Het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert deze zo veel mogelijk te eten. Deze kunnen worden aangevuld met een beperkt aantal producten van dierlijke afkomst uit de lichtgroene zone: vis, gevogelte, zuivel en ei. Voor beide zones geldt hoe minder bewerkt, hoe beter.

In de punt van de driehoek staat de oranje zone. Deze producten, zoals rood vlees en boter, hebben een ongunstig effect op het lichaam. Buiten de driehoek staat een rode bol. Hierin staan producten die sterk bewerkt en onnodig zijn. Denk aan frisdrank, alcohol en andere bewerkte producten waaraan zout, suikers of vet toegevoegd zijn.

Het verschil met de oude driehoek is dat de voedingsmiddelen gerangschikt staan op het effect op de gezondheid. Voorheen waren voedingsstoffen leidend. Zo stonden rood vlees, gevogelte, eieren, vis, peulvruchten en noten in dezelfde groep van 'eiwitrijke producten'. Nu hebben noten en peulvruchten een aparte plaats, en wordt er onderscheid gemaakt tussen rood vlees, gevogelte en bereide vleeswaren.

Lees ook:

Mogelijke afstemming criteria Vinkje, Schijf van Vijf en Verbetering Productsamenstelling (14 juni 2017)

 

Altijd op de hoogte blijven?