Voedselveiligheid & kwaliteit

Geen vleeswaren met Listeria naar Nederland

Deense vleeswaren

In Denemarken zijn de afgelopen maanden mogelijk 12 mensen gestorven aan besmetting met Listeria monocytogenes door het eten van vleeswaren van het bedrijf Jørn A. Rullepølser A/S. De vleeswaren zijn niet op de Nederlandse markt beland.

Volgens Fødevarestyrelsen, de Deense tegenhanger van de NVWA, heeft Jørn A. Rullepølser geen producten geëxporteerd. Ook bij het Europese waarschuwingssysteem RASFF is geen melding gedaan van een grensoverschrijdend voedselincident.

Sinds september zijn 20 mensen opgenomen met listeriose, de ziekte veroorzaakt door infectie met Listeria monocytogenes. Toen de uitbrak van listeriose getraceerd was naar de fabrikant in de buurt van Kopenhagen hebben de Deense autoriteiten het bedrijf gesloten. Een groot aantal producten wordt teruggehaald.

Listeria

Listeria is vooral gevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand. Bij zwangere vrouwen kan een infectie leiden tot een miskraam.

Listeria wordt regelmatig aangetroffen in rauwmelkse kaas en gerookte zalm. Vorige week, op 8 augustus moesten in Nederland en België gehaktballen met Listeria van de markt gehaald worden, nadat de producent in Nederland de besmetting zelf had ontdekt, blijkt uit het RASFF.

Uit een rapport van EFSA en ECDC blijkt dat het aantal Listeria-infecties in de EU al vier jaar toeneemt.

Lees ook:

Listeria-infecties nemen toe (20 februari 2014)

Listeria-kazen uit handel gehaald (2 januari 2013)

4 doden door Listeria in 2011 (23 november 2012)

 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *