Koningsdag 2017: vooral particuliere voedselverkopers in de fout

1 mei 2017

Tijdens Koningsdag controleerden inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de voedselveiligheid op vrijmarkten en bij andere Koningsdagfestiviteiten. Vooral particuliere verkopers gingen de fout in. Dit ging meestal om het onvoldoende verhitten van voedsel.

411 inspecties

In totaal voerden de controleurs 411 inspecties uit, zowel bij professionele als bij particuliere standhouders. Zij maakten 9 keer een boeterapport op en deelden 89 schriftelijke waarschuwingen uit.

Temperatuur

De meeste overtredingen hadden te maken met het goed op temperatuur brengen of houden van het aangeboden voedsel. Door de koude weersomstandigheden kon van tevoren bereid voedsel soms onvoldoende worden verhit of koelde bereid voedsel te snel af. Voedsel dat niet meer geschikt was voor consumptie moesten standhouders weggooien. Dat gebeurde in 15 gevallen.

Vuile verkoopwagens

De inspecteurs troffen soms vuile verkoopwagens aan; ook ontbrak vaak gelegenheid om de handen te wassen. Vaak was ook geen thermometer aanwezig om de temperatuur van het voedsel te kunnen meten of ontbrak een koelvoorziening. Ook constateerden de controleurs kruisbesmetting van rauwe en bereide producten. De controlerende inspecteurs werkten herkenbaar voor het publiek door hun NVWA-kleding. De inspecties werden over het algemeen positief gewaardeerd.

Waar let de NVWA op?

De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of er geen verontreiniging of besmetting kan ontstaan op de plek waar het voedsel wordt bereid. Ook kijken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg worden bewaard. Eenmaal bereid voedsel moet juist voldoende warm worden bewaard. De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de € 525 en € 1.050. Inspecteurs van de NVWA zien erop toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

Lees ook:

     

Altijd op de hoogte blijven?