Meer campylobacter op kip

19 maart 2009

ZOETERMEER - Het percentage kippenvlees dat besmet is met campylobacter is in het derde kwartaal van 2008 toegenomen.

Bij eindproducten werd in het derde kwartaal van 2008 een besmettingspercentage voor campylobacter van 48 procent gevonden.

Dat blijkt uit de monitoring salmonella en campylobacter van het PPE, meldt het Agrarisch Dagblad.

Seizoenseffect
In het tweede kwartaal lag het besmettingspercentage voor campylobacter nog op 38 procent. De sterke stijging komt volgens het PPE deels door het seizoenseffect.

Vergeleken met de derde periode van 2007 was de stijging overigens slechts 3 procent hoger.

Op koppelniveau daalde het percentage juist. Zo lag het in het derde kwartaal met 33 procent, zo’n 15 procent lager dan in dezelfde perdiode van 2007.

Verschillen slachterijen
Uitgesplitst naar slachterijen waren er aanzienlijke verschillen. Zo waren er percentages van bijna 70 procent van de koppels die besmet waren, tot geen enkel besmet koppel.

Het percentage salmonellabesmettingen op eindproducten bleef ongeveer gelijk (6,5 procent). Salmonella java bleef met meer dan de helft van de salmonellabesmettingen het grootste probleem.

Lees ook:
Meer infecties Campylobacter in EU (21 januari 2009) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Campylobacter

Altijd op de hoogte blijven?