Staatssecretaris Van Dam overweegt subsidie op vergisting voedsel aan te passen

29 mei 2017

De overheid subsidieert de vergisting van goed voedsel om groene energie op te wekken. Dat blijkt uit de uitzending van onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) van 28 mei over voedselverspilling. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) overweegt de subsidieregeling voor groene energie op dit punt aan te passen. "Goed voedsel moet je niet als afval in de vergister stoppen."

Vergisting voedsel

Een vergister zet biomassa met behulp van bacteriën om in groene stroom of gas. De overheid subsidieert dit uit milieuoverwegingen. Maar er zijn betere eindbestemmingen voor voedsel die ook nog beter zijn voor het milieu. Zo gaat bij de vergisting van voedsel veel meer energie verloren dan wanneer dit wordt gebruikt als basis voor nieuw menselijk voedsel (bijvoorbeeld soep maken van groenten) of als veevoer.

Monitor Voedselverspilling

Deze week stuurde Van Dam de Monitor Voedselverspilling naar de Tweede Kamer. Uit dit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat steeds meer verspild voedsel in de vergister belandt. Sinds 2010 is deze hoeveelheid meer dan verdubbeld: van ten minste 72 miljoen kilo in 2010 tot minimaal 150 miljoen kilo in 2015.

Energieakkoord

De overheid subsidieert registers. In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 16 procent van de energie in Nederland duurzaam wordt opgewekt. Een belangrijk middel om dit te bereiken vormt de zogenoemde Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). En daar valt de subsidiëring van vergisters ook onder. Van Dam: ‘Het moet niet zo zijn dat subsidie die wij geven (…) ertoe bijdraagt dat het voor bedrijven lucratiever is om het voedsel als afval te verwerken en dus naar de vergister te sturen, in plaats van om het zelf her te gebruiken.’

Ondanks de cijfers twijfelt Van Dam over de omvang van het probleem. Vraag is namelijk hoeveel van dit voedselafval voorkomen had kunnen worden, en dus wat hem betreft niet in de vergister thuishoort. ‘Het lijkt me goed om daar verder in te duiken. Als blijkt dat dat toch gebeurt, dan zullen we daar de regeling op moeten aanpassen.’ Want, zo stelt Van Dam, ‘goed voedsel (…) dat moet je niet als afval in de vergister stoppen.’

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?