Voedselveiligheid & kwaliteit

Verbod op conserveermiddel calciumsorbaat E203

toegevoegd water

Het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) mag vanaf 12 augustus 2018 niet meer gebruikt worden in de Europese Unie. Dat staat op de site van Koninklijke Nederlandse Slagers. Het conserveermiddel wordt onder andere gebruikt in vleeswaren. Sorbine (E200) en kaliumsorbaat (E202) mogen nog wel gebruikt worden.

Het besluit van de Europese Commissie volgt op een herevaluatie van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA in juni 2015. Doordat er over onvoldoende gegevens over de genotoxiciteit van calciumsorbaat beschikbaar waren, kon EFSA niet uitsluiten dat stof schade aan dna kan toebrengen en kon er geen norm worden vastgesteld.

In 2016 probeerde de Europese commissie tevergeefs om via gebruikers van E203 aan meer wetenschappelijke en technologische gegevens over de stof te komen. Daarom haalt de commissie caliumsorbaat nu van de lijst van goedgekeurde levensmiddelenadditieven.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *