Artikel

Recalls in Nederland in 2008

De kosten van controles van risicovolle schakels in de keten wegen gemakkelijk op tegen de miljoenenschade door incidenten. De overheid zou daarom intensiever moeten controleren op contaminanten. Dat meent buitengewoon hoogleraar Michel Nielen aan Wageningen UR die in oktober buitengewoon hoogleraar Detectie van chemische voedselcontaminanten werd.

95 Procent van de etiketten bevat fouten. Dat zei Jos Bruin van Warenwetadvies.nl op het symposium Etikettering als marketinginstrument van de Stichting Food Micro & Innovation. Vier tot vijf procent van de etiketten zou zelfs kunnen leiden tot een recall van het product.

Er waren in 2008 meer incidenten dan een jaar eerder.

Overal in Europa dook in december Iers varkensvlees op dat besmet kon zijn met dioxine. De dioxine in het Ierse varkensvlees werd in Nederland ontdekt. Het CBL vond dat de VWA verwarring schepte door consumenten te waarschuwen voor het Ierse vlees.

Super de Boer voerde eind november een recall uit vanstrooigoed van het eigen merk dat sporen van pinda’s kon bevatten. De allergeneninformatie op het etiket was echter niet correct

Spar haalde begin november diepvries aardappelbolletjes van het huismerk terug  omdat ze tijdens het frituren konden ontploffen. Enkele weken later deed Albert Heijn hetzelfde met AH-aardappelkroketjes uit de diepvries met hetzelfde probleem.

Sisi haalde begin oktober kleine pakjes frisdrank terug omdat de ring onder de dop kon loslaten van de verpakking. Het ging om 20 centiliterverpakkingen in vijf smaken.

Campina haalde begin september producten van OptimelVifit en Goedemorgen terug vanwege een smaakafwijking veroorzaakt door gisten.

Begin februari had Campina ook al te kampen met een lichte smaakafwijking; dit keer bij de Optimel vanille- en chocoladevla. Het zetmeel bleek de boosdoener. Een recall was niet nodig omdat er geen risico voor de gezondheid was.

Bovendien was er in januari bij het bedrijf per ongeluk een beetje suiker in pakken melk terechtgekomen. De fout was gemaakt bij de automatische processing. Er kwam geen recall omdat het te laat werd ontdekt en omdat de zoete melk niet gevaarlijk was voor de melkdrinkers.

Toch oordeelden stemmers op de evmi-poll dat Campina niet onzorgvuldig werkt.

Bacardi Nederland haalde eind augustus Bacardi & Cola 25 centiliter blikjes met de productiecode die eindigt op 70174, uit de markt. Volgens de drankenfabrikant was bij kwaliteitscontroles een afwijkende smaak en geur geconstateerd.

C1000 haalde zowel eind juli als eind augustus sladressing van het eigen merk uit het schap. Eind juli werd sladressing yoghurt terugehaald kon gaan gisten. In augustus ging het om maar liefst vijf soorten. Een aantal flessen was bol gaan staan, waardoor de kans groot was dat er een melkzuurbacterie in zat. De recalls zijn volgens een woordvoerster twee losstaande incidenten. Het gebeurde bij verschillende leveranciers.

Ernstiger was de reden voor de recall van brie van het merk Cleris door Albert Heijn medio juni. Daar was namelijk Listeria in aangetroffen. Het aantal stukken kaas was wel beperkt, zo’n 100 tot 200 stuks.

Begin die maand waarschuwde Honig dat erSalmonellabacteriën in twee soorten pastasaladeskonden zitten. Honig ontdekte de afwijking in een standaard productcontrole.

Paturain waarschuwde consumenten met een notenallergie in juni om de PaturinLight 8% Knoflook & Fijne Kruiden met code M812613 niet te eten. Het product bevatte noten.

Van een terughaalactie was echter geen sprake. Consumenten met een notenallergie zouden het product namelijk toch al niet eten omdat er op de verpakking stond dat het product sporen van noten kon bevatten.

In mei waarschuwt Bavaria voor alcoholvrij bier dat geen alcoholvrij bier is. Tijdens het etiketteren van Bavaria Pilsener bier (met een alcoholpercentage van 5 procent) zijn per ongelukrugstickers met de vermelding alcoholvrij bier (0,0 procent alcohol) opgeplakt.

Dezelfde maand moest Peijnenburg een partij ontbijtkoek uit de handel halen omdat er mogelijk metaaldeeltjes in zaten.

In april werd in diverse Europese landenvervuilde zonnebloemolie uit de Oekraïne ontdekt. Het bedrijf waar de olie voor bestemd was, bemerkte de afwijking en schakelde de instanties in. Het product is niet in de omloop gekomen.

Inkoopvereniging Superunie haalde een partij Verberghe Likkepot uit de handel, omdat er kleine tot zeer kleinemetaaldeeltjes in kunnen zitten.

Ook in april adviseerde de VWA om geen chocolade eitjes van Kathy Chocolaterie te eten. De Belgische producent had op thuismarkt België klachten gekregen over harde stukjes plastic in de eitjes.

In maart was het goed mis in Nederland, met maar liefst vijf recalls. Zo haalt Natudis de Ekoland Haver Crunchy terug omdat deze door een productiefout hazelnoten bevat. Bij consumenten met een notenallergie kan dit leiden tot een heftige allergische reactie.

Lidl haalde uit voorzorg alle flessen van de Italiaanse wijn prosecco Marca Trevigiana uit de schappen, omdat een fles bij een klant thuis was ontploft.

Supermarktketen Plus besloot tot een recall van slagroomijs Strawberry Cheesecake van Appétit (eigen merk). Deze variant bevatte namelijk tarwe en gluten, maar dit stond niet op de verpakking.

PepsiCo moet ook in maart in Nederland en België een partij Lay’s chips terugroepen omdat het minuscule stukjes rubber kan bevatten. Het rubber is door een menselijke fout tijdens het productieproces in de zakken terechtgekomen.

Dezelfde maand haalde Quaker (onderdeel van PepsiCo) pakken Cruesli Multifruit terug omdat er harde stukjes ananas in konden zitten. Een leverancier bleek behalve ananasstukjes uit de rand ook stukjes uit de harde kern geleverd te hebben. Een menselijk foutje, dus.

Albert Heijn werd begin januari maar liefst drie maal opgeschrikt door missers in het productieproces. Eerst ging het om de mogelijke aanwezigheid van pinda’s in AH Chocolade rozijnen melk. Daarna werden twee soorten kant-en-klaarmaaltijden teruggeroepen omdat tijdens de productie iets was misgegaan met de warmteregeling.
Nog geen week later haalt AH ook negen varianten lasagna/lasagnette terug, vanwege een smaakafwijking. De drie recalls hadden volgens een woordvoerster niets met elkaar te maken.