Actieve olie-waterscheiding

26 maart 2024 partner content BEKO TECHNOLOGIES
BEDRIJFSINFORMATIE | In de voedingsmiddelenindustrie is perslucht een belangrijk bedrijfsmiddel. Een belangrijk bedrijfsmiddel waar hoge eisen aan worden gesteld. Want perslucht komt in, op, over, door of aan het product.

Met goede perslucht beperk je de risico’s voor je product. Daarom mag perslucht geen olie, vocht, stof en bacteriën bevatten. De factor vocht is van belang omdat dat een voedingsbodem voor bacteriën vormt. Een belangrijk onderdeel van dit proces is: wat doe je met het vocht dat uit de perslucht komt. Want dit is vervuild met allerhande schadelijke stoffen zoals olie, smeer en schimmels. Dat mag je dus niet lozen, maar moet worden behandeld. En dat is een belangrijke stap, want als het mis gaat en je onbedoeld vuil water loost op het riool, dan pleeg je een milieudelict.

Met een oliewaterscheider kun je de olie uit het condensaat verwijderen. Op basis van zwaartekracht wordt de olie afgeroomd en afgevoerd. Dit noemen we de voorafscheiding. Het condensaat dat overblijft, is nog vies en heeft verdere behandeling nodig. Dat condensaat wordt meestal door een filter geleid – vergelijkbaar met een koffiefilter – waar het door de zwaartekracht doorheen zakt. Als dat goed gebeurt, komt er schoon water uit het filter. Water dat voldoet aan de voorschriften om te mogen worden geloosd.

De tekst gaat verder onder de foto

beko techonologies bedrijfsinformatie De werking schematisch weergegeven

Goed, tot zover de theorie. In de praktijk kan dit een heel vies klusje zijn en een hoop problemen met zich meebrengen. In het filter kunnen schimmels ontstaan die ervoor zorgen dat het filter verstopt raakt en zelfs kan overstromen. Met als gevolg een vieze compressorvloer. En dat wordt in veel gevallen niet direct opgemerkt. Ook kan een rubberen afsluitring defect raken waardoor water toch vuil in het riool belandt. Zonder dat je het in de gaten hoeft te hebben.

En over vieze klussen gesproken. De filterzak moet met enige regelmaat worden vervangen. Dat is een bijzonder vies klusje en afhankelijk van de afmeting zelfs een heel zwaar werk. Bij de echt grote modellen moet dit zelfs met een takel gebeuren en kan de klus kan tot enkele uren in beslag nemen. De medewerker moet zich goed beschermen met handschoenen, een masker en beschermde kleding. En de filterzak moet dan ook worden afgevoerd met het chemisch afval. Na deze vieze klus moet de olie-waterscheider goed worden gereinigd voordat de nieuwe filterzak kan worden geplaatst.

Veilig voor mens  en milieu en een vieze zware klus minder

Oké, het werkt, maar het is een flinke klus, vaak op een lastige plek. Want de compressor en het filter zijn in veel gevallen minder goed toegankelijk. Ze staan niet bovenaan de prioriteitenlijst. 
Dat alles was tot voor kort onvermijdelijk. Maar BEKO Technologies heeft een oplossing ontwikkeld waarmee dit vieze en lastige karwei tot het verleden behoort en het risico op lekkages en ongewilde lozingen kan worden afgedekt. Een oplossing waarbij je je goede schoenen aan kunt houden en de klus in no-time geklaard is. Het systeem kreeg de toepasselijke naam QWIK-PURE en is een actieve olie-waterscheider waarbij sensoren zorgen voor de bewaking. Veilig, schoon en modulair!

In plaats van een filter met een zak wordt er gewerkt met een gesloten cartridge-systeem. Hierin druppelt het condensaat via een kort buissysteem langzaam vanuit de voorafscheidingstank waar het tot rust is gekomen. Het gesloten cartridgesysteem heeft een opvangbank met een bodemplaat waar het gereinigde water wordt verzameld en waar het via een overstortbuis wordt afgevoerd. Het hele cartridgesysteem is volledig gesloten en er kan geen ongefilterd condensaat ontsnappen of weglekken.

De cartridge is where the magic happens. Daarin wordt het condensaat niet alleen door zwaartekracht gevoerd, maar ook door perslucht. Een sensor stuurt de toevoer aan en controleert de doorstroom. Als het condensaat niet goed doorloopt, wordt dit met persluchtstootjes opgelost. Als de cartridge verzadigd raakt, dan merkt de sensor dat. Deze geeft een seintje en het systeem registreert wanneer de cartridge vervangen moet worden. De sensor bewaakt de status gedurende de gehele levensduur en zo kan er ook preventief worden geacteerd en de cartridge tijdig worden vervangen.

Het vervangen is een simpel en veilig karweitje. De cartridge heeft een schroefkoppeling en een schroefdop. Bij het vervangen wordt de cartridge leeggedrukt en de toevoer afgesloten. Door het losdraaien van de cartridge wordt de bodem afgesloten met een klep. Daar waar je voorheen het filter moest reinigen kun je nu direct een nieuwe cartridge plaatsen en hoeft de installatie niet stil te worden gezet. Een cartridge weegt maximaal tweeëntwintig kilo en is dus altijd goed hanteerbaar. Is er meer capaciteit nodig, dan is het systeem makkelijk uit te breiden tot 6 cartridges per systeem.

En voilà, ziehier de eerste actieve olie-waterscheiding ter wereld. Het enige dat ervoor nodig is, is een elektriciteitsaansluiting en 220 mbar perslucht voor de toevoer aan de cartridge. Veilig voor mens en milieu en een vieze zware klus minder.

BEKO Technologies B.V. image BEKO TECHNOLOGIES
Veenen 12
4703 RB Roosendaal
Tel: 0165-320300
benelux@beko-technologies.com

Altijd op de hoogte blijven?