27 miljoen boete voor Heiploeg; aangever Klaas Puul vrijuit

28 november 2013

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft voor in totaal ruim 28 miljoen euro aan geldboetes opgelegd aan vier Europese handelaren in Noordzeegarnalen vanwege deelname aan een kartel. Het leeuwendeel daarvan (ruim 27 miljoen) is voor Heiploeg. Concurrent Klaas Puul, die het kartel meldde, kreeg ‘clementiekorting van 100 procent’ en hoeft dus niets te betalen.

Tussen juni 2000 en januari 2009 maakten Heiploeg en Klaas Puul afspraken over prijzen en verkoopvolumes voor Noordzeegarnalen in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Kok Seafood was zeker vanaf februari 2005 bij het kartel betrokken, terwijl het Duitse Stührk van maart 2003 tot november 2007 betrokken was bij prijsafspraken in Duitsland. Kok Seafood kreeg voor zijn aandeel een half miljoen euro boete, Stührk moet 1,1 miljoen euro betalen. Heiploeg stelt de uitspraak te bestuderen en zich te beraden op een mogelijk beroep.

Clementie

Klaas Puul was één van de hoofdrolspelers van het kartel, maar wordt toch niet gestraft, omdat het als eerste met informatie over het kartel kwam. Op de website van de garnalenproducent uit Volendam stelt adviseur bij Klaas Puul Cees Machielsen: “Wij hechten als bedrijf belang aan een open markteconomie waarin vrije en eerlijke handel voorop staat. We hebben ons bedrijfsbeleid hier dan ook op aangepast: inbreuken op mededingingsregels worden niet getolereerd.”

Andere kartels

De Nederlandse Mededingingsautoriteit legde in 2010 15 grote meelproducenten in Nederland, België en Duitsland miljoenenboetes op. Ze hadden de industriële markt verdeeld en onderlinge prijsafspraken gemaakt. In 2007 kregen Heineken (219 miljoen euro), Grolsch (32 miljoen euro) en Bavaria (23 miljoen euro) hoge boetes voor kartelvorming. De Europese Commissie schold Inbev de boete van 84 miljoen euro kwijt, omdat het bedrijf meewerkte met de onderzoekers en het kartel had aangegeven.

Altijd op de hoogte blijven?