Europa akkoord met etikettering

6 juli 2011

STRAATSBURG - Het Europees Parlement is akkoord gegaan met de nieuwe regels rond voedseletikettering.

Het etiket dient behalve de energiewaarden ook de hoeveelheid vet, verzadigd vet, koolhydraten, suiker, eiwitten en zout te vermelden, zo dat de consument het makkelijk kan lezen. Dit hoeft echter niet op de voorkant van de verpakking, meldt foodnavigator. Ook moeten allergenen vermeld worden.

Om de leesbaarheid van het etiket te verbeteren, wordt de lettergrootte nu minimaal 1,2 millimeter. Dit was vaak 0,8 à 0,9 millimeter.

Goed compromis
Volgens Renate Sommer, die de onderhandelingen over het voorstel voerde, zijn de wijzigingen een goed compromis om de consumenten meer en betere informatie te verschaffen, zodat zij bij de aanschaf een betere afweging kunnen maken.

Aan de andere kant biedt het fabrikanten volgens haar ook voordelen, omdat het meer rechtszekerheid geeft, minder bureaucratie en betere wetgeving in zijn algemeenheid.

Reactie Europese industrie
FoodDrinkEurope (de voormalige CIAA) is blij met een besluit na bijna 3 jaar discussiëren. Wel betreurt de organisatie dat bepaalde wensen van de foodindustrie niet zijn meegenomen.

“Fabrikanten vragen al jaren om een meer pragmatische benadering zodat de informatie op het etiket waardevol en duidelijk is voor de consument, maar tevens werkbaar voor grote en kleine fabrikanten”, aldus de organisatie.

Reactie Liotard
Volgens Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) ontbreekt cruciale informatie op het etiket. Zo is er geen verplichting om op het etiket te melden dat sprake is van kloonvlees of onverdoofd ritueel geslacht vlees.

Ook mist ze een verplichting tot het melden van transvetten. Verder betreurt zij het dat het land van herkomst slechts in enkele gevallen verplicht wordt.

Andere kritiekpunt heeft zij op het feit dat de fabrikant ook voedingswaarden per portie mogen melden. "Voedsel vergelijken wordt zo een stuk moeilijker. Ook is de informatie per portie misleidend, omdat niet iedereen even grote porties eet."

Lees ook:
FNLI tevreden over herziening etiket (7 juli 2011)

Liotard: 'Kloonverbod kon wél' (12 mei 2011)

'Meld analoogkaas op voorkant verpakking' (21 april 2011)

Herkomst-etiket 'slecht voor kleine bedrijven' (20 april 2011)

'Toch land herkomst zuivel op etiket' (19 april 2011)
 
'Fabrikant gist maar naar portiegrootte' (14 april 2011)

Bleker: geen verplicht herkomstetiket zuivel (18 maart 2011)

Nieuwe regels Europese etikettering (8 december 2010)
 
Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over etikettering

Altijd op de hoogte blijven?