Fabrikanten tegen belasting-/accijnsverhoging drank

18 september 2013

DEN HAAG - Fabrikanten van frisdranken en van bier zijn tegen de plannen van het kabinet om de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en de accijnzen op alcoholhoudende dranken te verhogen.

Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet de accijns op alle alcoholhoudende dranken verhoogt met 5,75 procent.

In het Regeerakkoord stond oorspronkelijk een accijnsverhoging voor bier en wijn gepland van 14 procent en voor sterke drank van 5 procent. Dit ging niet door omdat de regering niet teveel uit de pas wil lopen met de accijnstarieven in onder meer Duitsland.

Nu besloten is tot een algehele verhoging van de accijns op alcoholhoudende dranken met 5,75 procent, wordt de in het regeerakkoord voorziene opbrengst uit de accijnsverhoging gehalveerd.

Reactie brouwers

Nederlandse Brouwers, de overkoepelende organisatie van 8 Nederlandse bierbrouwerijen, is in een reactie blij dat de verhoging minder hoog uitpakt, maar voorziet desondanks dat de verschillen met de buurlanden zullen toenemen.

Tevens zullen de kosten voor de overheid en brouwers hoger uitpakken dan de opbrengsten, stellen ze.

“Hoewel het lijkt alsof iedere accijnsverhoging op bier zorgt voor meer inkomsten voor de overheid, is dit in werkelijkheid niet zo, stelt de organisatie. “De 10 procent accijnsverhoging van 1 januari 2013 moet volgens de overheid 39 miljoen euro opleveren”, stelt Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers. “Onderzoek van Bureau Regioplan toont aan dat dit maximaal 26 miljoen euro zal zijn.”

“Daar komt de economische schade voor de sector nog bij, door onder andere het verlies van banen.” Brouwers en biertapperijen in Nederland zetten de campagne stopbierbelasting.nl dan ook voort.

Alcoholvrije dranken

Tegelijkertijd verhoogt het kabinet de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken met 2,09 cent voor limonade en met 1,57 cent voor vruchtensap.

 “We zijn hoogst verbaasd”, reageert Raymond Gianotten, directeur van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS).

Al in belastingplan 2012 is vastgelegd dat de belasting op waters, sappen en frisdranken per 1 januari 2013 zou verdwijnen, stelt FWS, omdat het kabinet zo meer kon besparen dan de belasting zou opleveren.

Volgens de vereniging werkt de nieuwe maatregel averechts. “De beoogde financiële opbrengsten zullen uitblijven terwijl consumenten, supermarkten, horeca en producenten worden benadeeld.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?