Herkomst-etiket 'slecht voor kleine bedrijven'

20 april 2011

STRAATSBURG - Het verplicht plaatsen van het land van herkomst op het etiket, waar het ENVI-comité van het Europees Parlement mee instemde, is vooral een slechte zaak voor kleine foodbedrijven.

Dat stelt rapporteur Renate Sommer van de Europese CDU-fractie (foto) op Foodproductiondaily.com.
Zij plaatste haar kanttekeningen over COOL (country of origin labelling) na de stemming van het ENVI-comité over de nieuwe etiketteringsregels voor voedingsmiddelen.

Deze nieuwe EU-verordening is bedoeld om ervoor te zorgen dat de labels leesbaar en duidelijk zijn, niet misleiden en informatie verschaffen die consumenten nodig hebben om een overwogen keuze te maken.

Beheersbaar blijven
Sommer stelt niets tegen het vermelden van het land van herkomst te hebben, maar "het moet wel realistisch en beheersbaar blijven".

Met name kleine bedrijven (zo’n 99 procent van de 310.000 foodbedrijven in Europa zijn klein) zullen volgens haar extra last krijgen van een gedetailleerde COOL. Het maakt het voor grotere bedrijven makkelijker de kleintjes uit de markt te concurreren.

Aardbeienjam
Zij noemt als voorbeeld aardbeienjam. "In de steeds groter geworden markt kan de herkomst van aardbeien per week verschillen , afhankelijk van kosten en seizoenen."

"Moet de fabrikant dan 20 verschillende labels voor verschillende partijen maken? Of moet op elk etiket een volledige lijst worden gezet van alle mogelijke landen waar de aardbeien vandaan kunnen komen?"

Dierenwelzijn
Volgens haar vragen consumenten helemaal niet om het land van herkomst. Glenis Willmott, schaduw-rapporteur van S&D, is het niet met haar eens. Zij zegt dat consumenten er, zeker bij vlees en vleesproducten, juist wél om vragen. Dit vooral vanwege dierenwelzijnaspecten.

Sommer denkt dat juist bij dit onderwerp verschillende lidstaten hun eigen markten willen beschermen. “Ik vrees protectionistische tendenzen”, stelt zij.

Het comité heeft de voorstellen in tweede lezing aanvaard met 57 stemmen voor, 4 tegen en 1 onthouding van stem.

Besluit in juli
Er wordt nog verschillende keren gesproken over de nieuwe EU-verordening. Het eerstvolgende overleg staat gepland op 10 mei. Het Europees Parlement buigt zich er in juli over.

Als het voorstel aanvaard wordt, heeft de foodindustrie nog 3 jaar om hun producten aan te passen aan de regels. Daarna hebben ze nog 2 jaar (dus in totaal 5 jaar) om de voedingswaardedeclaratie op de etiketten op orde te hebben.

Lees ook:
'Toch land herkomst zuivel op etiket' (19 april 2011) 

Bleker: geen verplicht herkomstetiket zuivel (18 maart 2011)

Nieuwe regels Europese etikettering (8 december 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over etikettering

Altijd op de hoogte blijven?