Herkomstetikettering uitgebreid

30 september 2011

BRUSSEL - Naast rundvlees moet in de EU ook op varkensvlees, lamsvlees en pluimveevlees het land van herkomst komen te staan. Mogelijk wordt de herkomstetikettering uitgebreid naar vlees en melk dat als ingrediënt wordt gebruikt.

Herkomstetikettering is nu al verplicht voor groente en fruit, honing, olijfolie en rundvlees. Dat laatste als uitvloeisel van de BSE-crisis. De Raad van Ministers van de EU heeft donderdag de nieuwe etiketteringsverordening aangenomen. Daarin staat dus dat het aantal producten waarop het land van herkomst moet worden vermeld wordt uitgebreid met andere vleessoorten.

Onderzoek
Eerder werd er al gesproken over een nog uitgebreidere verplichte herkomstlabelling. Afgesproken is nu dat de Europese Commissie binnen 2 jaar de eventuele uitbreiding gaat onderzoeken. Het gaat om vermelding van het land van herkomst van vlees als ingrediënt in bijvoorbeeld maaltijden.

Een jaar later moet de Commissie bovendien onderzoek hebben gedaan naar vermelding van het land van herkomst van andere vleessoorten die als ingrediënt worden gebruikt. Ook wordt gekeken naar eventuele vermelding van het land van herkomst van melk, melk als ingrediënt, niet bewerkte voedingsmiddelen, producten die maar uit één ingrediënt bestaan en ingrediënten die meer dan de helft van een product uitmaken.

Alcohol
De Commissie moet bovendien binnen 3 jaar een voorstel doen om alcoholische dranken al dan niet onder de verordening te laten vallen, met name als het gaat om het vermelden van de hoeveelheid calorieën. Nu gelden de regels voor een ingrediënten- en een voedingswaardedeclaratie niet voor dranken met meer dan 1,2 procent alcohol.

De etiketten moeten uiterlijk over 3 jaar zijn aangepast. Alleen voor de voedingswaardedeclaratie geldt een termijn van 5 jaar. De etikettering op producten die al een vrijwillige voedingswaardedeclaratie voeren, moet echter wel al binnen 3 jaar zijn aangepast.

Lees ook:
Voedingswaardedeclaratie pas eind 2016 verplicht (30 september 2011)

Europa akkoord met etikettering (6 juli 2011)

Altijd op de hoogte blijven?