Hinder bij productie alternatief eiwit

28 februari 2012

WAGENINGEN - Bedrijven die alternatieve eiwitbronnen als algen of insecten voor vleesvervangers ontwikkelen, ondervinden hinder van wetgeving. Ook is niet vanzelfsprekend dat consumenten en producenten de nieuwe eiwitten kopen.

Dat concludeert Wageningen UR in een onderzoek naar belemmeringen voor het ontwikkelen van nieuwe eiwitten en oplossingen daarvoor, meldt De Molenaar.

Dit onderzoek werd gedaan onder bedrijven en publieke en juridische organisaties.

Geen regels rond insecten

Bedrijven ondervinden hinder van ondoorzichtige criteria en procedures binnen de Novel Food Verordening. Zo ontbreekt specifieke wet- en regelgeving voor insecten.

Zelfs de wetgever kan niet aangeven of insecten vallen onder de autorisatieprocedure voor markttoelating als ‘novel food’.

Verder sluiten subsidies onvoldoende aan bij de behoeften van de bedrijven, vooral in het MKB. Ook zijn de kosten voor het opschalen van een proef naar een commerciële productie hoog,

Beter afstemmen

Volgens het onderzoek kunnen bedrijfsleven en overheid de belemmeringen wegnemen door een betere onderlinge afstemming.

Ze kunnen bij de EU aandringen op verduidelijking van de eisen en criteria voor markttoelating.

Ook kunnen ze harmonisering van definities en procedures in de Novel Food Verordening op de agenda zetten.

Naar de afzetmarkt (consumenten en producenten die de eiwitten verwerken in hun producten) toe kunnen ze de positieve aspecten van nieuwe eiwitten benadrukken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?