Invriesdatum op etiket vlees wordt verplicht

5 december 2013

DEN HAAG - Volgens de nieuwe Europese etiketteringsregels wordt het verplicht de datum te vermelden waarop vlees voor het eerst is ingevroren. Dat schrijven de bewindslieden Dijksma en Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Wanneer bevroren vlees retour wordt gezonden, opnieuw wordt verwerkt en dan nog een keer wordt ingevroren, mag nu nog de nieuwe invriesdatum worden aangegeven (heretikettering). Het is dan een nieuw product met een nieuwe productie- en invriesdatum. Volgens de nieuwe regels, die 13 december 2014 ingaan, mag dat niet meer.

De datum waarop het product voor het eerst is ingevroren, moet dan worden vermeld. Die moet ook op de eindverpakking voor de consument staan. Daarmee krijgt de consument inzicht hoe lang een bevroren levensmiddel ingevroren is geweest. Als een levensmiddel diepgevroren door de detailhandel wordt ontvangen, maar ontdooid wordt verkocht, moet 'ontdooid' op het etiket worden vermeld, schrijven de bewindslieden.

In de Verordening voor informatieverstrekking aan de consument (1169/2011) staat verder dat de verplichting  de datum waarop het product de eerste keer is ingevroren te vermelden, níet geldt voor vleesproducten of vis die niet zijn voorverpakt. Lidstaten hebben wel de mogelijke die verplichting uit te breiden tot niet-voorverpakte producten.

Water toevoegen

In de Verpakkings Special najaar 2013, bijlage bij EVMI 7, wordt dieper ingegaan op de verordening. Op vis- en vleesproducten moet in de naam van het product worden vermeld dat water is toegevoegd als dat meer dan 5 procent van het eindproduct is. Die verplichting geldt voor gesneden en geportioneerde vlees- en visproducten en filets, maar niet voor verder verwerkte producten, zoals worsten, gehaktballen of paté.

Bij producten die in vocht worden gepresenteerd, moet naast het gewicht het uitlekgewicht worden vermeld. De EU beschouwt ijs hierbij ook als een vloeistof: bij geglaceerde producten, zoals vis, mag het netto gewicht dus niet de glacering bevatten. Het netto gewicht is dus het uitlekgewicht.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?