ProTerra opent Nederlandse vestiging

10 oktober 2012

BILTHOVEN - De ProTerra Foundation opent deze maand de deuren van haar Nederlandse vestiging.

Daarmee krijgt de Nederlandse food- en feedindustrie een directe ingang om gecertificeerd duurzame, niet-GMO soja in hun producten te verwerken.

ProTerra koos voor Nederland vanwege de reputatie als gidsland op het gebied van duurzame handel. Bovendien is hier een omvangrijke lokale consumptie (1,8 miljoen ton), grote doorvoerhavens (9 miljoen ton naar diverse Europese landen) en een netwerk van gespecialiseerde handel.

Er wordt gekozen voor niet-genetisch gemodificeerde (niet-GMO) soja. “Gezien de twijfels rondom GMO vindt de ProTerra Foundation dat het gebruik van duurzame, verantwoorde niet-GMO soja het beste alternatief is”, stelt Peter Sakkers, executive vice president bij ProTerra.

De ProTerra Foundation, in 2005 ontstaan vanuit het Braziliaanse Cert ID, is voorvechter en internationale certificeringsorganisatie van duurzame soja die niet genetisch gemodificeerd is.

Wereldwijd wordt jaarlijks 8 miljoen ton niet-GMO duurzame soja geproduceerd. In 2011 werd 4,5 miljoen ton soja verwerkt die voorzien was van het ProTerra-certificaat, standaard voor de productie en het gebruik van duurzame niet-GMO soja. De rest van de soja wordt afgezet op de ongescheiden sojamarkt.

“Nu we voldoende volume kunnen aanbieden”, vertelt Sakkers, “richten we ons meer op het mobiliseren van de afnemersmarkt. Ook voor de producenten liggen er belangrijke voordelen bij het gebruik van ProTerra-soja.”

De organisatie certificeert en ondersteunt haar leden bij het oplossen van duurzaamheidsonderwerpen. Ook biedt ProTerra netwerkmogelijkheden.

De officiële opening van de Nederlandse ProTerra-vestiging vindt plaats tijdens de Food Valley Expo, in Papendal op 25 oktober.

Altijd op de hoogte blijven?