Verkoopdip gerookte zalm ‘slechts tijdelijk’

27 maart 2013

RIJSWIJK - De salmonellabesmetting van gerookte zalm (vanaf begin oktober 2012) zorgde voor een forse, maar slechts tijdelijke verkoopdaling. De totale thuisconsumptie van gerookte zalm is vorig jaar namelijk zelfs nog hoger uitgevallen dan in 2011.

Dat blijkt uit de visconsumptiecijfers van onderzoeksbureau GfK. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Visbureau.

De forse daling in de verkoop van gerookte zalm na de besmetting bij Foppen duurde ongeveer 5 weken. Daarna steeg het aantal verkopen weer, om uiteindelijk dus hoger uit te komen dan in het jaar ervoor.

Minder vis gegeten

Nederlandse consumenten aten vorig jaar in zijn totaliteit zo’n 3 procent minder vis dan in 2011. Wel is het aandeel vis binnen het segment (pluimvee)vlees en kant-en-klaarmaaltijden licht gegroeid.

Nederlanders kochten in totaal 56 miljoen kilo vis, schaal- en schelpdieren voor 526 miljoen euro. Zo’n 80 procent van de vis wordt gekocht in supermarkten. In 2011 kochten ze nog 58 miljoen kilo voor in totaal 530 miljoen euro.

Minder schaal-/schelpdieren

In 2012 werd door de Nederlander gemiddeld 3,42 kilo vis per jaar gegeten, tegenover 3,55 kilo in 2010. De volumedaling komt vooral door een daling van de thuisconsumptie van schaal- en schelpdieren.

Ook werd relatief vaker gekozen voor goedkopere vissoorten, zoals diepvriesvis. De crisis is hier mede debet aan.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?