FrieslandCampina verduurzaamt keten verder

30 mei 2013

AMERSFOORT - FrieslandCampina heeft vorig jaar nieuwe stappen gezet die moeten helpen bij de verduurzaming van de eigen zuivelketen. Zo is wereldwijd minder zout en suiker in producten gebruikt en is de energie-efficiency in de productielocaties met 4 procent verbeterd.

Dat staat in het nieuwe MVO-jaarverslag 2012 van het zuivelconcern.

FrieslandCampina werkt sinds 2009 wereldwijd aan het verlagen van het suikergehalte in haar producten. In Maleisië  loopt een programma voor de reductie van 2700 ton suiker in producten. Dit is het equivalent van 54 vrachtauto’s. Ook werd in halfzachte kaas de hoeveelheid zout verminderd.

Zo’n 40 procent van de gebruikte elektriciteit in productievestigingen wereldwijd is geleverd door leden-melkveebedrijven. Zo’n 1000 leden-melkveehouders deed verder mee aan een energiescan. Ook werden er 80 workshops gehouden, onder meer over duurzame energie en terugdringing van antibioticagebruik.

Duurzame omverpakkingen

Daarnaast heeft het concern stappen gezet op het gebied van het duurzaam inkopen van grondstoffen, als RTRS-soja, RSPO-palmolie en UTZ-cacao. Vanaf 2013 zal FrieslandCampina alleen nog duurzame (FSC) omverpakkingen voor de West-Europese markt inkopen.

Met het Dairy Development Programme (DDP) levert het zuivelconcern en bijdrage aan de rurale ontwikkeling en de lokale verse melkproductie van Vietnam, Maleisië, Indonesië, Thailand en Nigeria.

Corporate purpose

Het concern wil een relevante bijdrage leveren van 3 thema’s in de wereld: nutriëntenzekerheid, het tegengaan van vergrijzing van boeren en verduurzaming van de eigen zuivelketen ‘van gras tot glas’. Dat is vastgelegd in de missie (corporate purpose) van het concern.

MVO moet een vast onderdeel van alle bedrijfsprocessen worden, vindt FrieslandCampina. In Nederland is de eerste aanzet gegeven door per productievestiging Green Teams op te zetten.

Download het FrieslandCampina MVO-jaarverslag 2012

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?