Gemeenten twijfelen over handhaving Drank- en Horecawet

24 mei 2012

DEN HAAG - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is blij dat de naleving van de nieuwe Drank- Horecawet naar gemeenten overgaat. Toch twijfelt de VNG over de handhaving om jongeren onder de 16 jaar strafbaar te stellen.

Gemeenten hebben toezicht op de naleving als speerpunt in hun beleid gemaakt, juist ook omdat ze beter in beeld hebben wat er lokaal speelt. Hierdoor kunnen zij op maat alcoholgebruik aanpakken en terugdringen. Dit bleek ook uit de pilot 'decentralisatie toezicht' die de afgelopen 3 jaar is gehouden.

Gemengde gevoelens

Gemengde gevoelens houdt de VNG om jongeren onder de 16 jaar strafbaar te stellen wanneer zij in bezit zijn van alcohol. De VNG twijfelt over de handhaafbaarheid hiervan. Immers jongeren boven de 16 jaar in het in bezit van alcohol zijn niet strafbaar.

Maar in de praktijk drinken jongeren meestal alcohol in groepsverband. De groep bestaat dan uit jongeren onder en boven de 16 jaar. In een dergelijke situatie valt nauwelijks te bewijzen in wiens bezit de alcohol is, want de 16 jarige mag alcohol in zijn bezit hebben en zal zeggen dat de alcohol van hem is.

Vaag onderscheid 16-18 jaar

De VNG vindt het jammer dat het kabinet de leeftijdsgrens niet heeft verhoogd van 16 naar 18 jaar, zoals ook maatschappelijke organisaties hadden voorgesteld.

In de huidige en nieuwe wet is de verstrekking van sterke drank alleen toegestaan aan personen vanaf 18 jaar en de verstrekking van  zwak-alcoholische drank aan jongeren vanaf 16 jaar. “Dit vage onderscheid tussen deze leeftijden had uit de wereld geholpen kunnen zijn”, stelt de VNG. “Voor de handhaving en controle was er dan een duidelijke lijn te trekken. “

De wet treedt 1 januari 2013 in werking.

Lees ook:

Eerste Kamer akkoord met nieuwe Drank- en Horecawet (24 mei 2012)

Altijd op de hoogte blijven?