House of Food geopend met chocoladesleutel (foto's)

26 november 2010
[gallery]

ZAANDAM - Het nieuwe House of Food in de oude Verkade-fabriek in Zaandam is donderdag officieel geopend. Innoveren, opleiden en elkaar inspireren, daar gaat het in dit bedrijfsverzamelgebouw voor de voedingsmiddelenindustrie om.

"Het House of Food staat als een huis." Dat zei de voorzitter van Zaanstreek First in Food Henry Meijdam over het samenwerkingsverband tussen onderwijsinstellingen, overheid en ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie. "Door die met elkaar te verbinden, kunnen ze meer dan ieder individueel zou kunnen."

In het Food Learning Centre worden mensen opgeleid voor de beroepspraktijk. Daarbij moet volgens Meijdam voortdurend worden getoetst of de behoefte van de sector veranderd is. "Dat kan door iedere dag met ondernemers en met de samenleving te communiceren. Het House of Food is ook een centrum voor ondernemerschap. Mensen kunnen elkaar ontmoeten, kennis delen en innoveren . Er kunnen minisymposia en kleine congressen worden georganiseerd."

  • Proviandkast
  • Wethouder Barbara Visser van de gemeente Zaanstad stelde dat de Zaanstreek al 400 jaar de proviandkast van Nederland is. "Als we dat willen versterken moeten we wat doen. We moeten jongeren interesseren voor de voedingsmiddelenindustrie, we moeten zorgen voor goed opgeleid en snel inzetbaar personeel."
  • Ze verwees naar de kort geleden gepresenteerde toekomstvisie van FNLI en TIFN 'De stille kracht: Route voorwaarts voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie', waarin het belang van de levensmiddelenindustrie uiteen wordt gezet. "De voedingsmiddelenindustrie moet niet alleen een stille kracht zijn, maar ook de stem van de toekomst."

Wethouder Visser overhandigde voor de openingshandeling een chocoladesleutel aan Zaanstreek First in Food-voorzitter Meijdam Tijdens de opening spraken ook algemeen directeur van Albert Heijn Sander van der Laan en foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan.

Zes componenten

Het House of Food bestaat uit zes componenten. In de innovatiestudio van Flex/the Innovationlab worden in samenwerking met en in opdracht van voedingsmiddelenbedrijven nieuwe producten, smaken en verpakkingen ontwikkeld en getest. WFC doet in zijn laboratorium chemische analyses. Een samenwerkingsverband van het Clusius College en het Regio College stoomt in de Leerwerkfabriek jongeren en zij-intromers klaar voor de beroepspraktijk.

HAS Den Bosch heeft in het House of Food een satellietvestiging van HAS Kennistransfer, dat in-company trainingen verzorgt en met HBO-studenten projecten uitvoert voor het bedrijfsleven. TalentWorX in Food brengt werkgevers en werknemers bij elkaar en Syntens heeft in het House netwerkruimtes.

House of Food is onderdeel van Zaanstreek First in Food.  Bij het House of Food zijn ook onder meer het Zaanse Ondernemers Netwerk (ZON) de gemeentes in de Zaanstreek en de provincie Noord-Holland betrokken.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?