Machinepark food is betrouwbaar

2 juni 2010

DORDRECHT - De staat van onderhoud van machines in de Nederlandse foodindustrie is beter dan gemiddeld. De kans op serieuze incidenten door technisch falen is er, vergeleken met andere sectoren, dan ook relatief gering.

Dat blijkt uit een onderzoek onder beheerders en onderhoudsmanagers bij meer dan 400 bedrijven dat TNS Nipo uitvoerde voor onderhoudadviesbureau Mainnovation.

In de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector wordt door slachts 5 procent een reële kans op incidenten door technisch falen voorzien. Dit is lager dan gemiddeld. De energiesector scoort met 14 procent het hoogst.

Volumes en controle
Volgens Mainnovation komt de gunstige positie van food en farma doordat bedrijven in deze sectoren ondanks moeilijke omstandigheden dezelfde volumes blijven draaien en weinig bezuingen op de aanschaf van nieuwe machines. Bovendien stellen internationale teozichthouders als de FDA strenge eisen aan onderhoud en hygiëne van bedrijfsmiddelen.

Ook bij bedrijven waar de technische staat van machines en installaties te wensen overlaat, scoort food en farma met 10 procent relatief laag, net als bij bedrijven waar het aantal storingen is toegenomen (in food en farma 11 procent). Bij deze 2 aspecten staat de energiesector (met respectievelijk 18 en 34 procent) wederom bovenaan.

Lees ook:
Inkopers foodmachines positiever (4 maart 2010)

Arbeidsinspectie gaat extra controleren (7 december 2009)

Pindawraak om blootkalender (32 januari 2009)

'Foodindustrie kan veel efficiënter' (18 december 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over machines

Altijd op de hoogte blijven?