Nieuwe fabriek Fonterra aardbevingbestendig

13 november 2015

Het Duitse GEA heeft in Nieuw Zeeland voor Fonterra een nieuwe melkpoederfabriek gebouwd, die aardschokken moet kunnen weerstaan.

De productielocatie in Pahiatua ligt op een breuklijn. De fabriek is zo ontworpen dat ze bestendig is tegen een aardbeving met een kracht zoals maar ééns in de 2500 jaar plaatsvindt. De laatste grote aardbeving die Pahiatua op het noord-eiland van Nieuw Zeeland trof, had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Dat was in 1934.

Zijwaarts bewegen

De aardbevingbestendige fabriek is geen volledig nieuw ontwerp, maar een kopie van de Darfield 1 Dryer van Fonterra. De voet van het gebouw is echter zo geïsoleerd dat het gebouw bij een aardschok kan bewegen. De hele fabriek weegt meer dan 20.000 ton, inclusief de 40 meter hoge droogtoren. Het geheel kan 900 mm zijwaarts bewegen in alle richtingen, zonder dat het gebouw schade oploopt.

Volgens GEA is er maar een handjevol gebouwen in Nieuw Zeeland dat op deze manier beschermd wordt, zoals het parlementsgebouw in Wellington en het National Museum.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?