Peter de Jong lector Zuivelprocestechnologie

30 september 2014

Peter de Jong is bij Hogeschool VHL gestart als de nieuwe lector Zuivelprocestechnologie.

Samen met studenten, docenten, projectingenieurs en bedrijven richt lector De Jong zich op de ontwikkeling en toepassing van innovatieve technologieën voor een duurzame productie bij zuivelbedrijven. Met scheidingstechnologie bijvoorbeeld kan maximaal gebruik worden gemaakt van grondstoffen. Een ander voorbeeld vormen milde processen, waarmee getracht wordt de maximale voedingswaarde uit producten te halen.

Zuivelland

"Nederland staat wereldwijd bekend als het zuivelland bij uitstek. Nergens worden zo efficiënt zuivelproducten van hoge kwaliteit gemaakt", zegt De Jong. "Willen we deze status in de toekomst behouden, dan moet er wel wat gebeuren. De roep om duurzame zuivelproducten klinkt steeds luider en indringender. Dus we moeten anticiperen op groei, maar ook een passend antwoord hebben op de vraag naar duurzame producten. Daarvoor hebben we mensen nodig. Er is nu al een tekort aan procestechnologen. Ik zie dit lectoraat als een gouden kans om een stimulerende rol hierin te spelen."

De Jong begon zijn loopbaan in 1986 bij Campina Melkunie in Woerden. Al snel stapte hij over naar NIZO food research in Ede. Sinds 2012 is Peter vanuit NIZO food research anderhalve dag per week clusterdirecteur bij het Institute for Sustainable Process Technology in Amersfoort. Daar geeft hij leiding aan het industrieel onderzoeksprogramma dat zich bezighoudt met waarde halen uit afvalstromen.

Foto: Rob Dekker, NIZO food research

Lees ook:

Anne Schaafsma lector voedselveiligheid (25 september 2014)

Altijd op de hoogte blijven?