125-jarig Verkade trakteert

26 april 2011

ZAANDAM - Op 2 mei 1886 richtte Ericus Gerhardus Verkade een brood- en beschuitfabriek op. Om de 125ste verjaardag te vieren, houdt de fabrikant volgende week diverse feestelijke activiteiten in het land.

Op 2 mei wordt het oudste Zaanse ‘Meisje van Verkade’ (91 jaar) in het zonnetje gezet. In haar woonplaats Zaandam komt de Zaanse Burgemeester op bezoek.

Haar medebewoners in het bejaardentehuis krijgen koekjes en chocolade. Verkade was eind negentiende eeuw een van de eerste werkgevers die op grote schaal vrouwen in dienst nam.

Dezelfde dag trakteren de Meisjes van Verkade het hele land op koekjes uit 500 rijkgevulde koektrommels. De koektrommels duiken op onverwachte plekken op.

Theetafels voor Ghana
De feestweek wordt 6 mei afgesloten met een aantal theetafels mét koekjes en chocolade aan het Beursplein in hartje Amsterdam.

Voor iedereen die daar een kopje meedrinkt, doneert Verkade 16 euro aan het project ‘Microkrediet voor Ghanese vrouwen’ in samenwerking met stichting Max Havelaar.

Elke 16 euro draagt bij aan de mogelijkheid voor een ‘meisje’ in cacaoland Ghana om haar eigen bedrijfje op te zetten en zo in haar levensonderhoud te kunnen voorzien.

Verkade is partner van stichting Max Havelaar en was naar eigen zeggen de eerste A-merk fabrikant in Nederland die overging op Fairtrade chocolade.

Ericus Verkade opende 125 jaar geleden zijn brood- en beschuitfabriek op de plek waar eerder de eerste meelmolen van West Zaandam stond, met de naam ‘De Ruyter’. Deze ruiter is 125 jaar later nog steeds herkenbaar in het beeldmerk van Verkade.

Cultureel erfgoed
Rond 1900 namen zijn zoons Ericus jr., Arnold en Anton het roer over. De oudste nog levende telg, Tom Verkade (kleinzoon van Anton Verkade), is voorzitter van de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Verkade om de rijke historie van het familiebedrijf in ere te houden.

Onderdeel hiervan is een uitgebreide fotocollectie van de fabriek en originele aquarellen van de beroemde Verkadeplaatjes en -albums. Een groot deel van deze collectie, alsmede oude biscuit- chocolade- en Waxine installaties zijn te zien in het Verkade Paviljoen, onderdeel van het Zaans Museum bij de Zaanse Schans.

Bekijk alle activiteiten in de week van 2 tot en met 6 mei 2011

Lees ook:
125 Jaar Coca-Cola in Hoorn (6 april 2011)

Verkade Merk van het Jaar (13 oktober 2010)

Verkade-paviljoen geopend door Beatrix (11 maart 2009) 

'Co' Verkade (102) overleden (27 juni 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Verkade

Altijd op de hoogte blijven?