Eiwittransitie: Nederlanders verwachten inzet van foodbedrijven

11 april 2024 Unsplash
De meeste Nederlanders staan positief tegenover de transitie naar een meer plantaardig voedingspatroon. Zij verwachten dat supermarkten, cateraars en voedselfabrikanten hiervoor stappen ondernemen, zoals het goedkoper maken van plantaardige producten en het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige. Dat blijkt uit een rapport van ProVeg in samenwerking met Kieskompas. 

Voor het onderzoek in opdracht van ProVeg, legde Kieskompas vragen voor aan ruim 9000 Nederlanders. Deze toetsen in hoeverre de deelnemers voorstander zijn van de eiwittransitie en de maatregelen die genomen kunnen worden om die te bevorderen. Hieruit blijkt een breed draagvlak voor uiteenlopende interventies die supermarkten, foodservice bedrijven en voedselfabrikanten kunnen inzetten om de overgang naar een meer plantaardig voedingspatroon te versnellen. 

Resultaten van het onderzoek:
  • Een meerderheid van de Nederlanders (65,7%) is voorstander van het consumeren van meer plantaardige en minder dierlijke producten.
  • Bijna driekwart van de ondervraagden wil meer plantaardige producten in de supermarkten en horeca.
  • 61% van de respondenten staat positief tegenover het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige, zoals ei in sauzen, boter in gebak en vlees of vis in snacks.
  • 68% is voor het verlagen van de prijzen van plantaardige producten en het aanbieden van plantaardige producten in hetzelfde schap als de dierlijke.
  • De door ondervraagden gewenste eiwitverhouding is gemiddeld 43,5% dierlijk en 56,5% plantaardig, wat 6,5% meer is dan de huidige 50/50 doelstelling van de overheid.
  • De ondervraagden vinden dat voedselproducenten, supermarkten en horeca gezamenlijk meer verantwoordelijkheid dragen voor het veranderen van het voedselsysteem dan de overheid. 

Stille eiwittransitie

De gemiddelde gewenste eiwitverhouding onder de respondenten bleek 56,5% plantaardig en 43,5% dierlijk. In Nederland heeft de overheid als doel dat de  eiwitverhouding in 2030 ten minste 50/50 moet zijn. Steeds meer supermarkten en cateringbedrijven stellen zelf doelen. Zo willen de meeste grote supermarkten en contractcateraars in 2025 al 50/50 bereiken en in 2030 op 60/40 uitkomen.

"Een van de manieren waarop deze verandering kan worden gerealiseerd is het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige. Dit biedt kansen voor een zogenaamde ‘stille eiwittransitie’ waarbij bestaande producten en gerechten op een laagdrempelige manier plantaardig worden gemaakt. Door innovaties in voedingstechnologie kan dit zonder dat de klant er qua smaak of textuur iets van merkt,” zegt Martine van Haperen, expert foodservice en food industry bij ProVeg Nederland. 

Een meerderheid van de ondervraagden staat positief of neutraal tegenover alle voorgestelde vervangingen, van boter om in te bakken tot vis in gerechten. Zo is 65-79% van de respondenten voor het vervangen van boter, room, andere zuivel en ei in bakkerijproducten en sauzen. Een meerderheid (66%) is ook voor het gedeeltelijk vervangen van vlees, zoals in hybride producten. Volledige vervanging van vlees in gerechten ligt wat gevoeliger, maar ook hier antwoordt de meerderheid van de respondenten positief of neutraal (57%). 

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door KiesKompas in opdracht van ProVeg Nederland, Dierencoalitie, Dier & Recht, Wakker Dier en World Animal Protection. Lees HIER>> het volledige rapport.

Bron: ProVeg

Altijd op de hoogte blijven?