NZO: te weinig kennis over voedingswaarde zuivel

26 april 2024 unsplash
Uit onderzoek van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) blijkt dat veel Nederlanders niet op de hoogte zijn over de voedingswaarde van zuivel en wat voedingsstoffen in zuivel voor het lichaam doen. Daarnaast blijken de meeste Nederlanders de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel niet te halen. 

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de branchevereniging van de Nederlandse zuivelindustrie, voerde een onderzoek uit onder ruim 1.500 respondenten van onderzoeksbureau Kien. Uit het onderzoek bleek dat Nederlanders hun kennis over gezond eten met een 7,4 beoordelen. “En met een 7,4 overschatten we onszelf”, zegt Stephan Peters van NZO. “Veel mensen weten dat zuivel veel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan calcium levert. Maar de meesten hebben geen antwoord op vragen over wat voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B2 en B12 voor je lichaam doen.” Uit het onderzoek bleek ook dat minder dan 40 procent wist dat vitamine B12 bijdraagt aan een goede werking van het zenuwstelsel en dat de helft van de consumenten denkt dat er geen verschil zit in de voedingswaarde van plantaardige dranken zoals soja-, haver- en rijstdrank.  

Dagelijkse hoeveelheid zuivel niet gehaald

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zuivel verschilt per leeftijdsgroep en varieert van ongeveer 400 gram tot 600 gram. Op basis van RIVM’s Voedselconsumptiepeiling van december 2023, blijkt dat Nederlanders gemiddeld 329 gram zuivel eten en drinken, inclusief zuivelproducten die niet in de Schijf van Vijf staan. Daarmee komen de meeste Nederlanders niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zuivel. Stephan Peters: “Dit gat is groot. Te groot. Want hoewel er veel manieren zijn om aan voldoende voedingsstoffen te komen, is zuivel een makkelijke en snelle manier om de voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen. Onder andere voor botten en spieren en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Helaas weet niet iedereen dat zuivel veel voedingsstoffen bevat en wat die voor je lijf doen. Wij doen ons best om de kennis over de voedingswaarde van zuivel op te krikken." 

Calcium

Voor vrouwen tussen 19 en 50 jaar die eten volgens de Schijf van Vijf, levert zuivel 84 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium, ongeveer 800 milligram. Een glas halfvolle melk van 150 ml levert 185 milligram calcium. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid calcium in 559 gram broccoli, 219 gram spinazie of 148 gram Chinese kool. Wie geen zuivel kan of wil consumeren, moet goed opletten of zij de benodigde voedingstoffen wel binnenkrijgen, aldus NZO. Ongeveer 42 procent van de Nederlanders weet niet dat het voor je gezondheid uitmaakt welke plantaardige drank je neemt. Slechts 14 procent is op de hoogte dat sojadrank die is verrijkt met calcium en vitamine B12 de enige plantaardige drank in de Schijf van Vijf is. 

“Het is belangrijk om te beseffen dat producten flink kunnen verschillen in voedingswaarde”, zegt Stephan Peters. “Zuivel bevat van nature veel voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven, zoals eiwit, calcium, vitamine B12 en B2. Melk, yoghurt en kaas zijn daarom niet eenvoudig één op één te vervangen door een ander product.”

Bron: NZO

Altijd op de hoogte blijven?