Eieren Harlingen bevatten te veel dioxine

18 december 2013

HARLINGEN - Bij 13 hobbyboeren in Harlingen en omgeving zijn eieren met een hoog gehalte aan dioxine aangetroffen. Het ging om 8 van in totaal 11 monsters, op 10 locaties in woongebieden.

De eieren zijn niet verkocht in supermarkten maar wel verspreid onder bewoners van Harlingen. Het zijn eieren van achtererfkippen met vrije uitloop.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet onderzoek naar de eieren in de gemeente Harlingen, nadat toxicoloog Abel Arkenhout bezorgd aan de bel trok. Dat meldt Nieuwsuur.

Arkenhout, die de kippeneieren inventariserend onderzocht, vond in 8 van 11 onderzochte monsters dioxinenwaarden hoger dan 2 pg BEQ per gram vet. Ze vallen daardoor in de categorie dat volgens de IKB-normen een nadere analyse noodzakelijk is.

Consumptie ontraden

1 monster uit Midlum overschreed het maximaal toegestane niveau van dioxinen en dl-PCB’s met ongeveer een factor 2. Deze eieren mogen niet op de markt gebracht worden. Consumptie hiervan wordt vooralsnog beslist ontraden, meldt het rapport.

Bij 6 gram vet per ei gaat het bij dit ei uit Midlum om 6x10,9 oftewel 65,4 pg TEQ. Een kind dat 20 kilo weegt, heeft een ADI van 40 pg TEQ per dag, zodat de consumptie van 1 Midlum-ei bij dit kind al leidt tot een forse overschrijding van de norm, aldus het rapport.

Rapport naar NVWA

Arkenbout stuurde zijn rapport volgens Nieuwsuur naar de NVWA, maar die stelde uitsluitend te controleren op handelsproducten en niet op bijvoorbeeld eieren uit de vrije natuur of van particulieren. Volgens Arkenhout zit daar juist het probleem.

In opdracht van de gemeente Harlingen is nu een vervolgonderzoek naar de dioxine-eieren gestart. Volgens de GGD moet het onderzoek er uiteindelijk toe leiden dat de dioxinenormen in heel Nederland worden bijgesteld.

Bekijk het onderzoek

(pdf, 38 pagina's)

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?