'Hooguit 2 energydrinks voor kind'

16 februari 2011

DEN HAAG - Kinderen zouden niet meer dan 1 tot 2 blikjes energydrinks per dag moeten drinken. Dat advies geeft het Voedingscentrum als reactie op nieuw Amerikaans onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers waarschuwen in het wetenschappelijke orgaan Pediatrics, dat er redenen tot zorg zijn bij het drinken van energiedrankjes. Zo’n 30 tot 50 procent van de jongeren in de VS gebruikt regelmatig dergelijke drinks.

Energydrinks worden geregeld in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals epilepsie, diabetes, hartritmestoornissen, stemmingswisselingen en gedragsproblemen.

Volgens het Voedingscentrum vormen energiedrankjes bij normaal gebruik geen gevaar voor de gezondheid. Wel adviseert de organisatie om er geen grote hoeveelheden van te drinken.

Ook is het van belang om voldoende water te drinken wanneer deze drankjes worden gebruikt in combinatie met alcohol of bij sporten en extreme inspanning.

Cafeïne
In een blikje energiedrank van 250 milliliter zit zo’n 80 milligram cafeïne. Dit is evenveel als in een kop koffie en ongeveer 2 keer zoveel als in een blikje cola van 330 milliliter. De cafeïne in ‘energyshots’ of grotere blikjes kan echter veel meer zijn. Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid, beven, duizeligheid en irritatie van de maag.

Volwassenen hebben in principe bij 400 milligram cafeïne per dag geen problemen. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, geldt een advies van maximaal 300 milligram per dag.

Advies voor kinderen
Voor kinderen adviseert het Voedingscentrum niet meer dan 1 tot 2 blikjes energiedrank per dag. Dit is overigens ook afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne die een kind verder dagelijks binnenkrijgt via cola, thee of koffie. In verband met gewenning aan cafeïne moeten kinderen dit liever niet dagelijks consumeren.

Ander punt van zorg betreft het aantal calorieën, Een normaal blikje (niet light) bevat 115 kcal per blikje. Kinderen nemen deze drinks vaak omdat ze verwachten dat de concentratie toeneemt en vermoeidheid wordt onderdrukt. Dit is echter van korte duur, stelt het Voedingscentrum. Op de langere termijn kan de vermoeidheid juist extra toeslaan.

Lees ook:
'Verkoop energydrinks aan jongeren verbieden' (23 september 2010)

'Verbied verkoop energydrinks aan jeugd' (31 augustus 2010)

'Energyshots moeten worden verboden' (10 februari 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over energydrinks en energyshots

Altijd op de hoogte blijven?