'Obesitas is veelkoppig monster'

30 januari 2012

DEN HAAG - "Obesitas is een veelkoppig monster. Dit bestrijden moet je echt met elkaar doen, met een dikke streep onder met elkaar."

Dat zei Paul Rosenmöller van het Convenant Gezond Gewicht die samen met Patricia Schutte van het Voedingscentrum de Nationale Balans Top in Madurodam hield. Deze bijeenkomst had als thema publiek-private samenwerking in de strijd tegen overgewicht.

Voorbeelden hiervan zijn het Convenant Gezond Gewicht en JOGG (jongeren op gezond gewicht). 27 Publieke en private partijen bundelen hun krachten in een convenant om een gezond gewicht voor jongeren en volwassenen te bereiken.

Steeds dikker
Ondanks campagnes tegen ongezond eten en voor meer bewegen, wordt Nederland steeds dikker. Uit recente cijfers blijkt dat in Nederland 75.000 kinderen aan obesitas lijden. Belangrijke oorzaak hierbij zijn de omgevingsfactoren, waarbij de keuze voor ongezonde alternatieven te gemakkelijk is.

Heeft het convenant nu gefaald? "Nee", antwoordt Rosenmöller in de Volkskrant. "JOGG werkt. We maken nu gebruik van sociale marketing. Albert Heijn, Nutricia, Unilever, FrieslandCampina en Zilveren Kruis Achmea doen sinds 2010 mee."

"Alle Convenantpartners ondertekenden in 2009 een nieuw doel: dat er 75 JOGG-gemeenten in 2015 zijn en dat we in 2020 de gezondste jeugd van Europa hebben."

Meer samenwerken

Rosenmöller riep tijdens de Nationale Balans Top op tot meer samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven.

"Alleen als het bedrijfsleven en de overheid structureel en lokaal samenwerken, kunnen we de strijd tegen overgewicht winnen."

Initiatieven
"We zien mooie voorbeelden van publiek-private samenwerking in JOGG-gemeenten als Rotterdam, Zwolle, Veghel, Amsterdam, Den Haag en Utrecht."

"Zo stimuleren de gemeente Rotterdam, een waterbedrijf en basisscholen in hun gemeente om het drinken van water voor kinderen en ouders aantrekkelijker te maken."

"In Veghel maken publiek- en private partijen gebruik van elkaars netwerk en zet een lokaal bedrijf eigen werknemers in om tijdens sporttoernooien een gezonde maaltijd te bereiden."

"Utrecht heeft lokale ondernemers die groente en fruit leveren. Ook maken supermarkten kinderen enthousiast voor het eten van gezonde voeding en werken cateraars samen met partners aan gezonde school- en bedrijfskantines."

Verwerpelijk
Rosemöller noemt het ook 'verwerpelijk' dat Connexxion onlangs besloot snoepautomaten in zijn bussen te plaatsen.

"Dat is nu precies wat we niet moeten doen. Ik sta er ook van te kijken dat een bedrijf dit soort initiatieven neemt in deze tijden waarin we juist moeten samenwerken om overgewicht tegen te gaan."

Volgens hem gaat het om gezamenlijke activiteiten en langdurige samenwerking tussen alle partijen. "Dát is de strategie die we moeten voortzetten om de slag tegen overgewicht te winnen."

Bekijk een reportage van Paul Rosenmöleer op een Rotterdamse basisschool.

Lees ook:
Nederlandse man is te zwaar (31 januari 2012)

Minder vlees tegen overgewicht Belgische soldaat (12 januari 2012)

Obesitas vooral door emo-eten (19 oktober 2011)

Kind van 12 maanden heeft al slecht eetpatroon (5 oktober 2011)

'Gewoonte belangrijker dan smaak' (7 september 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over gezonde voeding
 

Altijd op de hoogte blijven?