Radar: voorgestelde suikernorm haalbaar?

29 april 2014

HILVERSUM - Consumentenprogramma Radar trekt de haalbaarheid van de recent door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) voorgestelde suikernorm in twijfel. Dat is te zien in de meest recente aflevering. Volgens Radar tonen fabrikanten op de verpakking van producten toch nog een veel rooskleuriger plaatje.

'Norm door fabrikanten opgesteld'

Fabrikanten zijn volgens Europese wet verplicht om een ‘dagelijkse voedingsrichtlijn’ op de voorkant van verpakkingen te drukken. Op verpakkingen wordt alleen niet de suiker-richtlijn van de Wereld Gezondheidsorganisatie gebruikt, maar een norm die fabrikanten zelf hebben opgesteld, stelt Radar. "De Europese wet schrijft geen specifieke richtlijn voor suiker voor, dus heeft de Europese voedselindustrielobby, FoodDrinkEurope, er zelf een bedacht."

De fabrikanten hebben daarbij een "mooi rekentrucje" toegepast, omschrijft Radar. "De WHO raadt maximaal 50 gram suiker per dag aan. Maar daarnaast krijgen mensen natuurlijk ook nog suikers binnen uit fruit, zuivel en groenten. Fabrikanten hebben berekend dat 2 ons groenten, 2 ons fruit en 3 glazen melk samen goed zouden zijn voor 40 gram suiker. Door die 40 gram op te tellen bij norm van maximaal 50 gram toegevoegde suikers is de Europese Voedsellobby op 90 gram suiker gekomen."

Verschil in suikers

Hoeveel procent suiker van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn een portie voedsel beslaat wordt dus niet berekend aan de hand van een gezonde hoeveelheid toegevoegde suikers. Fabrikanten hebben alle suikers, dus ook die uit groenten, stukken vers fruit en zuivel op een hoop gegooid, concluderen de programmamakers. De WHO maakt wel onderscheid tussen suikers uit verse groenten en stukken fruit en bijvoorbeeld glucose-fructosesiroop.

Voorstel: suikers halveren

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) stelde eind maart voor om het advies voor de inname van toegevoegde suikers in voedsel te halveren naar 25 gram. Sinds 2002 adviseert de WHO om per dag maximaal 50 gram toegevoegde suikers te consumeren.

Het voorstel voor de nieuwe norm is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De WHO stelt dat het grote voordelen heeft om maximaal 5 procent van de dagelijkse energie-inname te laten bestaan uit toegevoegde suikers in plaats van het eerdere advies, namelijk maximaal 10 procent. Voor vrouwen betekent 10procent van de dagelijkse energie-inname ongeveer 50 gram suiker, 5 procent van de dagelijkse energie-inname komt neer op slechts 25 gram toegevoegde suikers.

Altijd op de hoogte blijven?