Spanjaard laat Mediterraan dieet links liggen

4 maart 2011

MADRID – Spanjaarden volgen steeds minder het Mediterrane dieet. Ze eten te veel verzadigd vet en te weinig groente en fruit.

Dat blijkt uit een voedselconsumptiepeiling van de Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) die donderdag is gepresenteerd. Het onderzoek werd verricht bij 3000 mensen in de leeftijd van 18 tot 64 jaar.

Mediterraan dieet
Spanjaarden blijken te veel eiwitten en vetten en te weinig koolhydraten dan aanbevolen te consumeren.  “Voor een evenwichtig dieet, zou de Spaanse bevolking meer granen moeten eten, bij voorkeur volkoren, en  meer fruit, groente, peulvruchten, gedroogd fruit en olijfolie”, stelt ASEAN in een persbericht.

De voedselautoriteiten pleiten voor het Mediterrane dieet omdat dat gevarieerd en gezond is, maar niet alleen daarom. “Het is ook cultureel erfgoed van alle volkeren in Spanje.”

Vlees
De gemiddelde consumptie aan vlees- en vleeswaren ligt op maar liefst op 164 gram per persoon per dag. Per week consumeert de Spanjaard 3,8 porties vis, schaal- en schelpdieren. In Spanje wordt 3 tot 4 porties aanbevolen. Slechts 43 procent van de bevolking eet dagelijks groente. Ouderen eten meer (208,4 gram per dag), dan jongeren (185 gram per dag).

Het aandeel van eiwitten (16 energieprocent) en vetten (40,2 energieprocent) is te hoog en het aandeel koolhydraten (41,4 energieprocent) te laag. De gemiddelde energie-inname lag op 2482 kilocalorieën. In Nederland wordt voor vrouwen 2000 kcal en voor mannen 2500 kcal aanbevolen.

Lees ook:
Voedingscentrum actualiseert richtlijnen (2 maart 2011)

Media maken gehakt van voedingsrichtlijnen VS (3 februari 2011)

Katan pleit voor chemisch voedingsonderzoek (27 januari 2011)

Mediterraan eten goed voor HDL-cholesterol (27 mei 2009)

'Industrie moet minder zout gebruiken' (19 december 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Spanje

Altijd op de hoogte blijven?