Tofu tast geheugen aan

16 juli 2008

OXFORD – Tofu en andere zogenoemde superfoods geven een verhoogd risico op geheugenverlies. Een consumptiepatroon met grote hoeveelheden kan zelfs leiden tot dementie.

Dat blijkt uit een onderzoek door de universiteiten van Loughborough en Oxford.

De onderzoeksresultaten zijn opmerkelijk omdat sojabonen, waar tofu van is afgeleid, lange tijd als producten werden gezien met grote gezondheidsvoordelen.

Effecten
De wetenschappers onderzochten de effecten van een verhoogde soja-consumptie onder 719 ouderen en daaruit bleek dat, vooral bij de personen van 68 jaar en ouder, een verhoogde tofu-consumptie verband houdt met een slechter geheugen.

Aan de andere kant constateerden de onderzoekers een verband tussen de consumptie van het gefermenteerde sojaproduct tempé en een beter geheugen. Dat zou te maken hebben met het hoge gehalte aan folaten.

Lees ook:
'Alzheimer door gebakken kaas of vlees' (3 mei 2007)  

Numico komt met voeding voor dementerenden (3 augustus 2006) 

Vandemoortele koopt tofu-producent Sofine (26 juni 2006) 

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over onderzoeken van universiteiten

Bron: Meatandmeal.nl

Altijd op de hoogte blijven?