Voeding baby bepaalt latere gezondheid

8 juni 2011

NIEUWEGEIN - Er komt steeds meer bewijs dat de kwaliteit van de voeding op zeer jonge leeftijd een belangrijke rol speelt bij de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten.

Dat bleek tijdens het congres Van Pap tot Pizza! in Nieuwegein. Voeding speelt een belangrijke rol bij de programmering van het dna dat de gezondheid op latere leeftijd bepaalt. Dat geldt zelfs al voor voeding in de pre-conceptie-fase

De relatie hangt waarschijnlijk samen met epigenetische mechanismen. Dat zijn mechanismen die te maken hebben met overerfbare veranderingen in de genfunctie, zonder dat de dna-volgorde verandert.

Hart- en vaatziekten
Zo beïnvloedt de voeding van het embryo, de foetus en het pasgeboren kind de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en het metaboolsyndroom op latere leeftijd.
 
“Een goede voeding in het prille begin van het leven zorgt niet alleen voor een goede start maar is ook uitermate belangrijk om succesvol en gezond ouder te worden”, zei Michael Müller, hoogleraar voeding, metabolisme & genomics Wageningen Universiteit.

Jong geprogrammeerd
“Het lichaamsgewicht op latere leeftijd lijkt al op jongere leeftijd geprogrammeerd te worden”, stelde Agnes Clement-de Boers, kinderarts van het Haga-Juliana Kinderziekenhuis Den Haag.

“Dat zie je bijvoorbeeld bij pasgeborenen met een laag geboortegewicht, die heel snel naar een gemiddeld gewicht worden gebracht. Bij hen lijkt de regulatie van de energiebalans zich niet goed te ontwikkelen. Veel van deze kinderen ontwikkelen op latere leeftijd overgewicht.

Het congres van Pap tot Pizza is een initiatief van NVVL, NAV, NVD en FNLI.

Lees ook:
Babyvoeding-dieet populair in UK (1 juni 2011)

Congres van pap tot pizza (12 mei 2011)

Omega-3 capsules helpen zuigeling niet (13 april 2011)

'Voedingsadvies moet meer op maat' (10 maart 2011)

Spek en ei goed voor groei hersenen (8 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over zwangerschap en voeding
 

Altijd op de hoogte blijven?