GRONINGEN - Overmatig zoutgebruik stopt de beschermende regulatie van bloeddrukverlagende medicatie. Diabetici lopen door de hoeveelheid zout in voeding een groot risico op hart- en vaatziekten, nierfalen en vroegtijdig overlijden.
Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 1177 patiënten met diabetische nierziekten door klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG.
Lambers Heerspink heeft als eerste onderzoek gedaan in hoeverre zoutinname de langetermijneffecten van bloeddrukverlagende geneesmiddelen beïnvloedt bij patiënten met type 2 diabetes. Hij publiceert hierover in het wetenschappelijk blad Kidney International.
Uit korte termijn-studies naar medicijnen die ingrijpen op het renine-angiotensine-aldosteron-systeem (RAAS) bij hypertensie en nierziekte, was al bekend dat ze minder werkzaam zijn als de voeding te veel zout bevat. Of dit ook geldt voor patiënten met diabetes, en of dit zich vertaalt in slechtere langere termijnuitkomsten voor hart, nieren en overleving, was nog niet bekend. Door gebruik te maken van harde gegevens over zoutgebruik, brengen de uitkomsten van de studie van Hiddo Lambers Heerspink hier verandering in, stelt het UMCG.
Zoutinname
Voor zijn onderzoek deed hij een analyse van gegevens van twee grote studies bij patiënten met diabetische nierziekte. Door zoutmeting in de urine werd de hoeveelheid zout in de voeding van 1177 patiënten vastgesteld: die bedroeg gemiddeld 10.5 gram per dag, ruim boven de norm voor gezonde voeding van maximaal 6 gram per dag. Bij een zoutgebruik van 12 gram of meer was de beschermende werking van RAAS-blokkade voor hart en nieren niet meer aanwezig. Bij deze patiënten was de uitkomst vergelijkbaar met die in de controle groep.
Was het zoutgebruik lager (circa 8 gram per dag), dan was de werkzaamheid van de RAAS-blokkade veel beter. Het risico op hart- en vaat ziekte, en verlies van nierfunctie was bij deze patiënten maar liefst twee keer zo klein. Het gunstige effect van de medicatie treedt dus al op bij een milde zoutbeperking.
Lees ook:
- Schippers: 'Industrie moet zout verminderen'(5 maart 2012)
- Nederland eet nog altijd te zout (22 februari 2012)
Kijk in ons nieuwsoverzicht voor: