'Zoutverlaging niet uitsluitend positief'

11 november 2011

WASHINGTON - Het verlagen van zout in voeding heeft behalve positieve effecten voor de gezondheid mogelijk óók negatieve effecten.

Dat stelt onderzoeker Niels Graudal van Copenhagen University Hospital op basis van een meta-analyse van 167 eerdere studies. Dit onderzoek is gepubliceerd in the American Journal of Hypertension.

Geen voordeel
Volgens reumatoloog Graudal is het goed mogelijk dat patiënten met een hoge bloeddruk voordeel hebben van het terugbrengen van het gehalte aan zout (natrium), maar dat geldt niet voor mensen met een normale bloeddruk.

Uit zijn studie komt naar voren dat een natriumreductie in voeding de bloeddruk inderdaad verlaagt: bij mensen zonder hoge bloeddruk een marginale 1 procent en bij mensen met een hoge bloeddruk tot 3,5 procent.

Meer renine en cholesterol
Aan de andere kant zorgt minder natrium echter óók voor 3 keer zo hoge concentraties plasma-renine en een vettoename van 2,5 procent voor het totale cholesterol en 7 procent voor triglyceriden.

Dezelfde mensen die zeggen dat een 1 procent daling van bloeddruk erg belangrijk is, bagatelliseren deze negatieve effecten, stelt hij.

Graudal sprak tijdens het FDA-USDA-CDC-congres ‘Approaches to Reducing Sodium Consumption’.

Te korte perioden
Hij kreeg na zijn presentatie veel kritische reacties, meldt NierNieuws. Zo stellen experts dat het bij de onderzoeken vaak om korte perioden (hooguit een maand) ging en dat dit te kort is om lichaamsveranderingen op te merken.

Ook zou het bij de gemeten lichte cholesterolverhogingen niet gaan om LDL ('slecht' cholesterol).

'Vriend van industrie'
Andere critici zeggen dat hij een vriend van de voedingsmiddelen- en zoutindustrie is. Hij zou er slechts op uit zijn, overtuigend bewijs tot zoutreductie om commerciële redenen te torpederen.

Graudal stelt dat hij tegenwoordig geen banden met de zoutindustrie of andere strijdige belangen meer heeft. “Bovendien zijn er geen directe verbanden die aantonen dat het verminderen van natrium de sterfte echt doet dalen.”

Doorrekenen
“Niemand heeft ooit echt de moeite genomen om mogelijk nadelige effecten van natriumverlaging door te rekenen.

Graudal’s conclusies zijn overigens in lijn met onderzoeken van de Leuvense hoogleraar Jan Staessen. Zijn onderzoek werd eerder dit jaar ook zwaar bekritiseerd toen hij ongeveer hetzelfde concludeerde als Graudal.
    
Lees ook:
Consument slikt halvering zout in brood (7 november 2011)

'Invloed industrie op gezondheidsbeleid te groot' (22 september 2011)

Kabinet: vaart zetten achter zoutreductie (26 mei 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over zoutreductie

 

Altijd op de hoogte blijven?