AMSTERDAM - Door bezuinigingen op inspecties is Nederland zijn toppositie op het gebied van voedselveiligheidscontroles kwijtgeraakt. Dat stelt Marcel Schuttelaar van Schuttelaar & Partners naar aanleiding van de huidige voedselincidenten.
Opeenvolgende reorganisaties, fusies en diverse veranderingen hebben er volgens hem voor gezorgd dat veel goede inspecteurs massaal de NVWA hebben verlaten. Dat kan ervoor zorgen dat er de komende jaren nog meer incidenten zullen volgen, zegt hij in het Financieele Dagblad.
Volgens Schuttelaar waren de voedselcontroles in Nederland tot 2000 de beste van Europa en leek het erop dat grote voedselproblemen aan het verdwijnen waren. “Nu nemen we op zijn best een middenpositie in.”
Illegaliteit gedijt
In de moordende prijsconcurrentie in levensmiddelen gedijt de illegaliteit”, zegt Schuttelaar. Van oudsher zijn er veel problemen met dierlijke producten, zoals het paardenvleesschandaal nu ook bewijst.
Volgens Chris Vansteenkiste, leider van het team Namaak van Interpol, neemt ook het aantal vervalste producten toe. Dat begon in food met dure etenswaren als truffel en kaviaar.
“Maar sinds enkele jaren komen we ook gewone consumptieartikelen tegen. Daar wordt per artikel misschien minder op verdiend, maar de markt is wel heel groot.”
Retailers en fabrikanten zelf hebben volgens hem geen directe betrokkenheid bij voedselfraudes. “Het zijn vooral bendes opkopers die voedingsmiddelen vervalsen.”
Lees ook:
- Ikea staakt verkoop amandelgebak ook in Nederland (6 maart 2013)
- Doorzoeking in onderzoek vleesfraude (5 maart 2013)
- FNLI pleit voor strenger bestraffen voedselfraude (4 maart 2013)
- ‘In Duitsland te weinig controles’ (4 januari 2011)
- Fusie nVWA kost 200 banen (9 september 2010)