Lagafors logt schoonmaakactiviteiten

29 maart 2012

KEULEN - Het Zweedse Lagafors heeft een systeem ontwikkeld om alle schoonmaakactiviteiten te loggen. Via een website kunnen fabrikanten exact nagaan wanneer welke combinatie van middelen gebruikt is, bij welke watertemperatuur en onder welke druk.

Lagafors, dat reinigingssystemen produceert, presenteert het traceability-systeem deze week op de beurs Anuga FoodTec in Keulen.

Het Lagafors LogTrace System (LTS) bestaat uit verschillende onderdelen. De Variable Chemical Centre (VCC), de doseereenheid, bevat 4 verschillende media, maar kan door 24 gebruikers tegelijk worden gebruikt. In het op de Anuga gedemonstreerde VCC zit één zuur, één desinfectiemiddel en twee chemische stoffen. De stoffen gaan vervolgens door een eenheid met meters en sensoren die de exacte hoeveelheden vaststellen en loggen.

Doordat producenten van voedingsmiddelenproducenten volledig zicht hebben op alle activiteiten, kunnen ze garanderen dat er geen reinigingsmiddelen in de producten komen. Aan de andere kant wordt voorkomen dat te weinig wordt gereinigd, waardoor microbiologische verontreiniging zou kunnen ontstaan.

SMS

Bij afwijkingen, bijvoorbeeld als het chemicaliënniveau te laag wordt, stuurt het systeem via sms een alert. "Zo wordt voorkomen dat een schoonmaker alleen met water reinigt omdat de chemicaliën op waren", licht Charlotte Andersson toe.

Klanten kunnen op de site van Lagafors inloggen en de situatie op dat moment bekijken. Bovendien kunnen ze rapporten uitdraaien van een groot aantal parameters. Zo kunnen ze constateren dat bijvoorbeeld bij een bepaalde shift te weinig schoongemaakt is.

Kostenreductie

Naast voedselveiligheidsaspecten speelt vermindering van de kosten een rol. Doordat bedrijven precies weten welke hoeveelheden ze toepassen en onder welke omstandigheden gereinigd wordt, hoeft er niet meer te worden gebruikt dan noodzakelijk. Andersson: "Sommige bedrijven slagen erin tot wel 40 procent te besparen op chemicaliën en water."

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?