Miniem deel producten overschrijdt residunorm

13 maart 2013

PARMA - Bij 1,6 procent van de ruim 77.000 monsters die in 2010 genomen zijn werden de Europese normen voor residuen van pesticiden in food overschreden. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van EFSA over de situatie in de 27 EU-lidstaten en IJsland en Noorwegen.

De 1,6 procent maakt dat 98,4 procent van de monsters wél voldeden aan de Europese wettelijke limieten op residuen (het maximum residue level MRL) voor food.

Overschrijdingen van de MRL-niveaus waren tussen 2007 en 2010 redelijk stabiel, en lagen tussen 2,3 procent in 2007 en 1,2 procent in 2009.

Haver, sla, aardbeien, perziken

Producten met relatief de meeste MRL-overschrijdingen waren haver (5,3 procent), sla (3,4 procent), aardbeien (2,8 procent) en perziken (1,8 procent). De laagste MRL-niveaus werden gemeten bij producten van dierlijke oorsprong (0,1 procent).

Bij geïmporteerde producten (van buiten de EU) werd in 7,9 procent van de monsters de MRL overschreden. Bij producten van binnen de EU overschreed 1,5 procent de maximale wettelijke limiet.

Er waren geen opmerkelijke verschillen tussen biologische en ‘gangbare’ producten. In monsters van 3571 biologische producten werd bij 0,8% een overschrijding van de MRL geconstateerd.

EFSA: Geen risico

EFSA laat weten dat de chemische residuen in voeding voor de lange termijn geen risico opleverden voor de volksgezondheid, al kon voor 0,4 procent (79 van in totaal ruim 18.000 monsters) een risico op de korte termijn niet worden uitgesloten.

Deze conclusies zijn gebaseerd op het scenario dat de grootst mogelijke hoeveelheden worden ingenomen van het product dat de hoogste residuen van elk betreffende pesticide bevat.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?