Planten gastheer voor bacteriën uit dierhouderij

8 april 2014

WAGENINGEN - Ziekteverwekkende bacteriën uit de dierhouderij, zoals Ehec, worden opvallend vaak via de consumptie van verse groente op mensen overgedragen.

Uitbraken in het recente verleden door Ehec en besmettingen met andere E.coli en Salmonella-stammen, hielden regelmatig direct verband  met de consumptie van verse groente. Dat schrijven schrijven onderzoekers van Wageningen UR in een literatuurstudie.

Ehec

In het voorjaar van 2011 deed zich in Noord-Duitsland de zogeheten Ehec-uitbraak voor. De bron van besmetting met een zeldzame variant van Escherichia coli bleek fenegriek te zijn, een spruitgroente die als decoratie op gerechten in diverse restaurants was gebruikt. Deze uitbraak resulteerde in een aantal sterfgevallen en heeft geleid tot tal van onderzoeken naar het verband tussen deze bacterie en de consumptie van spruit- en kiemgroenten.

Zorgelijk

Uit die onderzoeken bleek dat de ziekteverwekkers opvallend goed konden overleven op producten van plantaardige herkomst en dat dus de 'klassieke' route van vlees, eieren of zuivelproducten naar de mens moet worden uitgebreid met planten of producten gemaakt van planten. Extra zorgelijk is dat deze ziekmakende bacteriën zich aanpassen aan planten en hun directe omgeving zonder dat zij het ziekmakende vermogen bij de mens verliezen.

Lees ook:

Vier Nederlandse vrouwen kregen HUS bij Ehec-uitbraak (23 november 2012)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 

Altijd op de hoogte blijven?